Objavljeno u Nacionalu br. 605, 2007-06-19

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Linić i SDP neka šute o 'Maestru'

Ivo PukanićIvo PukanićNisam mogao vjerovati kada sam vidio Slavka Linića da se u ime SDP-a javlja i traži odgovornost Ive Sanadera i Vlade u vezi događaja u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP). “Ovakav stil vladanja Ive Sanadera sramoti Hrvatsku i neprihvatljiv je i za Hrvatsku i za Europsku uniju”, rekao je Linić na press konferenciji SDP-a neposredno nakon što je Sanader na svojoj press konferenciji uspješnu akciju pripisao svojoj vladi. Sanader je imao pravo to učiniti jer su za njegova mandata Odvjetništvo, USKOK, SOA i MUP odradili ovu operaciju koja bi mogla biti pravi početak revizije pretvorbe i privatizacije. Iako osobno simpatiziram Linića jer spada među ljude koji su uvijek spremni za borbu i obranu svojih stavova bez obzira na posljedice, ovaj put je pretjerao u želji da našteti HDZ-u. Nameće se pitanje - tko je Slavku Liniću dok je bio na vlasti zabranio da poduzme operacije takve vrste i bori se protiv korupcije u HFP-u za koju su svi znali da postoji?

U vrijeme kad je SDP bio na vlasti to bi bilo puno lakše izvesti, jer su to njihovi birači i očekivali. Upravo zato što se koalicijska vlast nije obračunala s pretvorbenim kriminalom izgubila je izbore. Doduše, pitanje je koliko su to i mogli učiniti s takvim bezveznim kadrovima kao što je bio tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić, danas glavna uzdanica novog partijskog šefa Zorana Milanovića. Gledajući stručnost i ljudske kvalitete, on današnjem ravnatelju policije Marijanu Benku ne bi mogao ni cipele očistiti, a kamoli provesti neku suvislu operaciju. Na stranu taj dio priče. Mnogo je gori onaj dio u kojem je tada sudjelovao Slavko Linić, a u vezi pretvorbe i privatizacije. To mu ne služi na čast.

Nedavno sam sjedio s poznatim privrednikom koji je imao duboko umočene prste u pretvorbenim malverzacijama u vrijeme Tuđmanova HDZ-a. Priča mi kako je dolaskom SDP-a na vlat 3. siječnja 2000. godine bio siguran da će biti uhićen zbog onoga što je učinio i što se je i javno znalo. Već je napisao oproštajno pismo ženi i djeci i spremio si mali koferčić koji će ponijeti sa sobom u zatvor kad ga ‘čorkiraju’. Prošlo je tri, četiri, šest mjeseci, godina dana ... od promjene vlasti a njega nitko ni za što pitao nije. Nakon gotovo godinu i pol, čovjek je raspakirao svoj koferčić i nastavio mirno živjeti uživajući u plodovima svoga rada. Zar je Slavko Linić zaboravio sramotnu prodaju Večernjeg lista koju je direktno vodio i nadzirao. Strancima je Večernjak poklonjen, štoviše još su i nagrađeni što su uzeli najvrednije izdanje koje je Hrvatska u tom trenutku imala. Uz bijednu cijenu, višestruko manju od onoga što je tada Večernjak vrijedio, stranci su dobili i pripadajuće dionice VIPneta vrijedne tada 75 milijuna maraka, priznato im je, na ime duga u Tisku, 56 milijuna kuna te su im pripale i sve nekretnine. Državi je učinjena šteta od najmanje 100 milijuna DEM-a. Nisam vidio da je za to Linić ili netko iz SDP-a odgovarao, a to je bila direktno njihova odluka.Drugi primjer je primjer Linićeva pogodovanja SDP-ovim tajkunima. Po Linićevu nalogu je “prodan” hotel Excelsior u Dubrovniku, po mnogima najvredniji turistički objekt u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje koliko je njegov novi vlasnik iskeširao novca. Vjerujte, mnogi su mogli pod takvim uvjetima kupiti taj hotel. Za Excelsior je u gotovini plaćeno milijun DEM-a i preuzet je dug od 34 milijuna DEM koliko je Dubrovačka banka potrošila na uređenje tog hotela nakon što su u njemu bile izbjeglice. “Catch 22” je u tome što taj dug nije otplaćivao novi vlasnik već se dug otplaćivao iz poslovanja hotela.

To su samo dva mala primjera o kojima je Nacional pisao već onda kada se ta sramota događala, no nitko iz SDP-ove vlasti nije reagirao. Tko zna koliko se toga događalo iza pozornice, a da se nikad neće saznati. Nakon najnovije akcije Bajića i Benka, možda će se odvrtjeti ne samo ono što se događalo u zadnje tri godine, već i ono što se događalo u posljednjih deset, petnaest godina. Svi koji misle o budućnosti Hrvatske morali bi dati podršku ljudima kao što su Glavni državni odvjetnik i ravnatelj policije. Tu podršku im je Sanaderova vlada dala, voljeli je mi ili ne. Tko je sprečavao Linića i njegovu vladu da se takva akcija napravi i u njihovo vrijeme? Nitko. Stoga neka šute i ne čeprkaju po prošlosti, jer ona za njih nije nimalo ugodna.

Linić i SDP imali su dosta vremena da se obračunaju s kriminalom

Smiješno je danas slušati kako se SDP preko Slavka Linića obračunava s HDZ-om po pitanju privatizacijske i pretvorbene korupcije. Za vrijeme vladavine SDP-a, nakon 3. siječnja 2000. godine, imali su dovoljno vremena da se obračunaju s kriminalom, umjesto toga, svojim tajkunima su za nikakve pare dali velike vrijednosti.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika