19.06.2007. / 10:33

Autor: Marijana Zrinjski

RIJEKA

Štrajk radnika u "Luci Rijeka"

Štrajk u "Luci Rijeka" u organizaciji Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci počeo je jutros u šest i trideset, a za sada u njemu sudjeluje oko dvjesto radnika.
Prema riječima predsjednik Nezavisnog sindikata Rusmira Cimirotića za sada štrajkaju radnici prve smjene, dok će s dolaskom radnika druge smjene broj štrajkaša znatno porasti. U štrajku sudjeluju članovi Nezavisnog sinidkata, a pridružio se dio članova Lučkog slobodnog sindikata. No, treći i većinski Samostalni sindikat zaposlenika riječke luke ne sudjeluje u štrajku.

Razlog štrajka je nezadovoljstvo Nezavisnog sindikata zbog potpisivanja aneksa kolektivnog ugovora između Uprave "Luke Rijeka" i večinskog Samostalnog sindikata kojim se regulira dio radničkih prava. Po tvrdnjama Nezavisnog sindikata, Uprava ne može potpisati aneks samo s jednim sindikatom pa traže poništavanje aneksa i ponovno otvaranje kolektivnog pregovaranja sva tri sindikata s Upravom. Štrajk će, najavio je Cimirotić, trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Uprava Luke, ali i Samostalni sindikat zaposlenika riječke luke, ustvrdili da je štrajk nezakonit te da radnici koji sudjeluju u njemu mogu biti kažnjeni smanjenjem plaće, pa čak i otkazom ugovora o radu. Naveli su da je potpisivanje aneksa Uprave s jednim sindikatom posve u skladu sa zakonom potvrđujući to mišljenjem Povjerenstva Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika