19.06.2007. / 12:00

Autor: Marijana Zrinjski

MEĐUNARODNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJ

Hrvatski arhitekti u Kini osvojili prvu nagradu

Hrvatski arhitektonski studio 3LHD osvojio je prvu nagradu na međunarodnom arhitektonskom natječaju Novi Put Svile - Kulturni Park u kinskom gradu Xi'anu, nekadašnjoj prijestolnici i svjetskom turističkom odredištu, gdje se nalazi grobnica Ratnika od terakote.
Grad koji želi ponovo postati kulturno središte Kine, 2006. raspisao je arhitektonski natječaj za tematski park. To je dio šireg projekta, nazvanog Park Novog Puta Svile, čiji je cilj istražiti utjecaj globalnih komunikacija na prožimanje kultura, jer Xi'an je, kao nekadašnje polazište drevnog Puta svile, jedno od mjesta na kojima su se Europa i Azija dodirivale i gdje su komunicirale.

Arhitektonski zadatak bio je na lokaciji novog parka s jezerom osmisliti i izraditi 9 različitih područja s 9 pripadajućih im kuća - "kulturno-povijesnih zona" - što bi predstavljale 9 regija na koje je utjecao Put svile, od Europe (Zapadna, Istočna, Mediteran i Skandinavija), preko Male Azije (turska i hebrejska zona), do Perzije te konačno Kine. U prvom krugu su pozvani međunarodni timovi da ponude koncept za njihovu regiju - destinaciju. Zatim su u drugi krug odabrana 24 projekta uglednih arhitektonskih timova iz cijelog svijeta, među kojima je bio i 3LHD. Između njih je internacionalni žiri izabrao 7 radova za svaku od 7 destinacija. Za područje Istočne Europe prvu nagradu osvojili su arhitekti iz studija 3LHD.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika