19.06.2007. / 12:13

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKE AUTOCESTE

Masovne prijevare pri plaćanju cestarine

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovac kazao je da bi takva praksa ne plaćanja cestarine uskoro trebala biti onemogućena jer HAC planira izdati novu karticu koja bi trebala spriječiti prijevare

Zajedničkom koordiniranom akcijom 18 policijskih uprava, MUP je razotkrio prijevare pri plaćanju cestarina na autocestama pod upravom Hrvatskih autocesta.

Sektor za naplatu cestarine Hrvatskih autocesta policiji je dostavio dokumentaciju po kojima pojedina trgovačka društva, njih 61 i obrti, njih 78 nezakonitim korištenjem magnetnih kartica varaju HAC i izbjegavaju plaćati cestarinu, izvijestilo je danas Ravnateljstvo policije. "Kod većeg broja pravnih subjekata, trgovačkih društava i obrta potvrđena je sumnja u prijevare nezakonitim korištenjem magnetnim karticama", navodi MUP u svom priopćenju, te dodaje da su o započetim kriminalističkim obradama policijske uprave izvijestile nadležna Državna odvjetništva. Također je utvrđeno da više poduzeća i obrta ne posjeduje poslovnu dokumentaciju i da je ne vode po propisima.

Primjerice, vozač koji vozi iz Zagreba u Split, od kolege uzme karticu koji se na autocestu uključio u Šibeniku, nakon čega vozač iz Zagreba na izlasku s autoceste u Splitu plati cestarinu samo za prijeđeni put od Šibenika do Splita.

Istodobno, vozač iz Zagreba kolegi iz Šibenika preda karticu s kojom je ušao na autocestu u Zagrebu, nakon čega vozač iz Šibenika siđe u Jastrebarskom s autoceste i plati cestarinu samo za put od Zagreba do Jastrebarskog.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovac kazao je da bi takva praksa ne plaćanja cestarine uskoro trebala biti onemogućena jer HAC planira izdati novu karticu koja bi trebala spriječiti prijevare.

Koordinirana kriminalistička obrada providi se od prošlog tjedna, a u nju su uz 18 policijskih uprava uključene i Mobilne jedinice Prometne policije, ističu u Ravnateljstvu.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika