22.06.2007. / 08:51

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN NA OVČARI

Svjedok Ćirić potvrdio postojanje Teritorijalne obrane Vukovara

U svojoj obrani Vujović je tvrdio da u vrijeme opsade Vukovara nije postojala Teritorijalna obrana Vukovar, te da je na tu funkciju on postavljen tek 28. studenoga 1991. godine, tjedan dana nakon što su ubijeni zarobljeni iz vukovarske bolnice na Ovčari

Svjedok i nekadašnji pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara, Petar Ćirić jučer je pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu potvrdio da je prvooptuženi za ratni zločin nad 200 ratnih zarobljenika Miroljub Vujović bio postavljen na tu dužnost. U svojoj obrani Vujović je tvrdio da u vrijeme opsade Vukovara nije postojala Teritorijalna obrana Vukovar, te da je na tu funkciju on postavljen tek 28. studenoga 1991. godine, tjedan dana nakon što su ubijeni zarobljeni iz vukovarske bolnice na Ovčari.

Srbijanski vrhovni sud zatražio je utvrđivanje upravo te činjenice, ukidajući prošle godine presudu kojom su Vujović i još 13 optuženih bili osuđeni zbog tog zločina, dok su dvojica optuženih bili oslobođeni.

Na sudu je osim Ćirića bio pozvan i svjedok koji se - po tvrdnjama odvjetnika optuženih - zbog ozbiljnih prijetnji nije pojavio pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu.

Za ratni zločin na Ovčari 1991. godine pred Specijalnim sudom optuženo je 17 pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", te je postupak ponovo krenuo u proljeće ove godine, nakon što je Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu prvostupanjskog suda kojom je 14 od 16 osumnjičenih bilo osuđeno za taj zločin. Nastavak suđenja slijedi 2. rujna ove godine.

Vezane vijesti

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, te polaganjem ruža na mjesto masovne grobnice, obilježena je 20. obljetnica ubojstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika