14.07.2003. / 00:00

Autor: Mario Duspara

PRAVOSUĐE

UKIDA SE BELGIJSKI ZAKON O RATNIM ZLOČINIMA

Belgijski premijer Guy Verhofstadt objavio je da će jedna od prvih mjera njegove vlade biti ukidanje spornog belgijskog zakona o ratnim zločinima. Taj je zakon počeo žestoko komplicirati belgijske međunarodne odnose, a nije bio usklađen sa zakonodavstvima drugih zemalja. Po tom zakonu pred belgijskim sudom mogao je bilo tko iz bilo kojeg dijela svijeta podići krivičnu prijavu za ratni zločin protiv bilo koga drugog u svijetu čak i ako žrtva i počinitelj zločina nisu Belgijanci, imali veze s Belgijom, ili zločin počinili na tlu Belgije.
Taj zakon, koji je bio na snazi nekoliko godina, iskoristile su pojedine žrtve zločine, ali i međunarodni borci za ljudska prava podižući krivične prijave protiv pojedinih svjetskih državnika ili vojnika, za koje tvrde da su počinili ratne zločine. Tako su zbog rata u Iraku podignute krivične prijave protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha, britanskog premijera Tonyja Blaira, američkog generala Tommyja Franksa, a i protiv izraelskog premijera Ariela Sharona zbog zločina koji su 1982. godine počinjeni za izraelske invazije Libanona, koju je Sharon vodio kao ondašnji ministar obrane.
Zbog tog zakona bunile su se vlade pojedinih zapadnih zemalja, posebno američka vlada, koja je zaprijetila da će prekinuti financiranje novog sjedišta NATO-a u Belgiji, te pokrenuti inicijativu da se to sjedište preseli u Njemačku. Premijer Guy Verhofstadt je objavio da je već pripremljen nacrt revidiranog zakona, po kojem će se u Belgiji suditi samo za zločine u kojima su ili počinitelji ili žrtve bili Belgijanci, te da će zakon biti izglasan za nekoliko tjedana.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika