27.06.2007. / 13:23

Autor: Nina Tomljanović

OTVORENJE AUTOCESTE

Otvoreno novih 37 km autoceste Dugopolje-Šestanovac

Osobnim automobilom, cijena vožnje dionicom Dugopolje-Šestanovac iznosit će oko 15 kuna, a od Zagreba do Šestanovca 172 kune

Danas je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u Šestanovcu svečano u promet pustio 37 kilometara dugu dionicu autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik od Dugopolje do tog mjesta u čiju je izgradnju uloženo 1,6 milijardi kuna. Tom prigodom Sanader je istaknuo kako je dovršenje autoceste do Ploča, a potom i do Dubrovnika prioritet njegove Vlade. Najavio je i nastavak izgradnje autocesta pod cijeloj Hrvatskoj, od Slavonije i koridora 5C, preko Istarskog ipsilona u punom profilu i autoceste Zagreb - Rijeka, do trase Zagreb - Velika Gorica.

Hrvatski konzorcij izgradio je dionicu autoceste Dugopolje - Šestanovac koji čine najjače domaće građevinske tvrtke predvođene splitskim Konstruktor - Inženjeringom, a najzahtjevniji objekt na tom dijelu autoceste novi je most preko rijeke Cetine, dug 140 metara, širok 28 i 100 metara visok, sa središnjim rasponom iznad kanjona od 90 metara. Dionica je i jedna od najzahtjevnijih na cijeloj autocesti s 13 značajnih objekata: četiri tunela, tri umjetna tunela, četiri vijadukta, jednim odmorištem i mostom, te desetak nadvožnjaka i podvožnjaka.

Ova autocesta ima stratešku važnost u prometnom povezivanju Dalmacije i njezina zaleđa te juga države, jer će se prometno rasteretiti priobalje.

Osim izlaza prema Imotskom, Vrgorcu i Makarskom primorju, imat će i još dva izlaza za Omiš i Split. Osobnim automobilom, cijena vožnje dionicom Dugopolje-Šestanovac iznosit će oko 15 kuna, a od Zagreba do Šestanovca 172 kune.

Podsjetimo da je Vlada jučer najavila da će uskoro raspisati natječaj za osposobljavanje druge cijevi tunela Mala Kapela i Sveti Rok.

Vezane vijesti

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Danas se u Zagrebu sastaju ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika