30.06.2007. / 15:31

Autor: Goran Jurić

ETA

Eksplozija u zračnoj luci na Ibizi

Nakon što su evakuirali aerodrom, španjolska policija je detonirala sumnjiv paket pronađen na aerodromu. Upozorenje o bombi objavile su baskijske novine El Pais, El Mundo i La Vanguardia koje su upozorenje dobili od baskijskih novina Gara koje baskijska separatistička skupina ETA često koristi za najavu bombaških napada.

Na Ibizi se trenutno nalazi velika količina Britanica i Njemaca, koji su tradicionalno najčešći posjetitelji ovog otoka.

5. svibnja ETA je najavila da prekidaju sa petnaestomjesečnim prekidom vatre, koje je ionako efektivno bilo prekinuto bombaškim napadom na Madridsku zračnu luku u prosincu. Španjolska vlada je pokušala uspostaviti mirovne pregovore sa ETA-om prošle godine no pregovori su prekinuti nakon bombe u Madridu koja je ubila dvoje ljudi.

U protekla četiri desetljeća naoružani separatisti su ubili preko 800 ljudi u svojoj borbi za nezavisnost, unatoč činjenici što ankete pokazuju da većina stanovnika Baskije (sjeverna Španjolska i južna Francuska) ne žele potpunu neovisnost.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika