Objavljeno u Nacionalu br. 607, 2007-07-03

Autor: Maroje Mihovilović

SKANDAL ZBOG NASLOVNICE

Rat uvredama Njemačke i Poljske

FOTOMONTAŽA NJEMAČKE KANCELARKE Angele Merkel na naslovnici poljskog tjednika Wprost zaoštrila je odnose tih dviju zemalja upravo u trenutku kad se činilo da su nesporazumi prevladani

SKANDALOZNA NASLOVNICA poljskog tjednika Wprost prikazuje njemačku kancelarku Angelu Merkel kako doji Lecha i Jaroslawa Kazcynskog, braću blizance, predsjednika i premijera PoljskeSKANDALOZNA NASLOVNICA poljskog tjednika Wprost prikazuje njemačku kancelarku Angelu Merkel kako doji Lecha i Jaroslawa Kazcynskog, braću blizance, predsjednika i premijera PoljskeJedna novinska naslovna stranica zaoštrila je odnose Njemačke i Poljske, i to kad se činilo da su glavni nesporazumi prebrođeni uspješnim završetkom pregovora o novom institucionalnom okviru Europske Unije prošlog tjedna u Bruxellesu. Novu fazu napetosti izazvao je poljski tjednik Wprost (Jednostavno) naslovnicom koju su u Njemačkoj osudili, a u Poljskoj su je daleko od javnosti hvalili i u političkim krugovima. Taj konzervativni tjednik poznat je po oštrom načinu pisanja, satiri i vrlo kritičnom odnosu prema Njemačkoj. Na naslovnici posljednjeg broja objavljena je fotomontaža na kojoj nasmijana njemačka kancelarka Angela Merkel doji poljske blizance, poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog na desnoj, a premijera Jaroslawa Kaczynskog na lijevoj dojci, dok jedan od njih drži ruku u zraku i pokazuje znak pobjede “V”. Natpis je “Europska maćeha”. To je najava teksta u kojem se kritizira njemačka kancelarka zbog načina na koji je vodila pregovore u Bruxellesu, gdje poljski zahtjevi nisu prihvaćeni. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je naslovnicu “neukusnom”, a Markus Meckel, šef njemačko-poljske parlamentarne grupe, nedopustivom: “Poljska je posljednjih tjedana i mjeseci izgubila tako mnogo prijatelja pa bi trebala jako dobro razmisliti kako će ih vratiti.” Erika Steinbach, članica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CSU), koja predstavlja interese Nijemaca protjeranih nakon II. svjetskog rata iz Poljske, ocijenila je da su za kvarenje odnosa dviju zemalja odgovorni poljski političari, da su izjave poljskog predsjednika i premijera stvorile “negativnu atmosferu”.

U Njemačkoj su ogorčeni ponašanjem braće Kaczynski na nedavnom summitu EU. Predsjednik Lech Kaczynski zastupao je tvrdi poljski stav protiv reforme glasovanja u Uniji prema kojoj bi Poljska - zbog manjeg broja stanovnika - izgubila dosadašnji status gotovo jednakog broja glasova kao i najveće europske zemlje, Njemačka, Francuska, Italija i Britanija, koje imaju 29, a Španjolska i Poljska po 27 glasova. Novi sustav uzimao bi u obzir i broj stanovnika svake zemlje i Poljska bi jako izgubila na utjecaju.

Premijer Jaroslaw Kaczynski bio je u stalnoj vezi sa svojim bratom u Bruxellesu, bio još tvrđi i instruirao ga da ne popušta, a u Warszawi javno optuživao Njemačku što će zbog manjeg broja stanovnika Poljska izgubiti broj glasova. Njemačka je u II. svjetskom ratu poubijala 6 milijuna Poljaka i taj demografski gubitak Poljska u cijelom poslijeratnom razdoblju nije mogla nadoknaditi, objavio je Jaroslaw Kaczynski.

Stisnuta između Rusije na istoku, Njemačke na zapadu i sjeveru te Habsburške Monarhije na jugu, Poljska je tri puta u povijesti bila raskomadana, u 18. stoljeću, početkom 19. stoljeća te 1939. A poljski režimi u trenucima svoje moći širili su svoje gospodstvo na istok kad god su mogli, posljednji put neposredno nakon I. svjetskog rata, kad je poljska država na temelju ugovora iz 1918. i 1921. od mlade sovjetske države, koja se što prije htjela izvući iz rata, dobila znatne dijelove Bjelorusije i Ukrajine.

WPROST je prikazao šeficu Nijemaca prognanih iz Poljske kako u nacističkoj uniformi jaše tadašnjeg kancelara SchröderaWPROST je prikazao šeficu Nijemaca prognanih iz Poljske kako u nacističkoj uniformi jaše tadašnjeg kancelara SchröderaSovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin sklopio je u kolovozu 1939. tajni sporazum s Hitlerom o podjeli Poljske, kojim je dobio veliki istočni teritorij, a potom ga je osvojio snagom Crvene armije. Te Staljinove zahtjeve prihvaćali su i zapadni saveznici. Ali potkraj II. svjetskog rata prevladalo je mišljenje da Poljska za ono što će izgubiti na istoku mora od Njemačke dobiti teritorije na zapadu. Tako su u sastav poljske države došla područja koja su tradicionalno pripadala njemačkoj državi, gdje je živjelo miješano stanovništvo. Poljska je kompenzirana i dijelom istočne Pruske, njemačkog teritorija uz obale Baltika, koji je podijeljen između Poljske i SSSR-a. Poljska država je na zemljopisnoj karti Europe pomaknuta na zapad. Počelo je masovno preseljavanje Nijemaca koji su protjerani iz Poljske u Njemačku, Poljaka koji su s teritorija pod sovjetskom vlašću na istoku sada odlazili na nove teritorije na zapadu Poljske. Ubrzo nakon rata raspao se antinjemački savez i u razdoblju hladnog rata u Njemačkoj su počele oživljavati revanšističke tendencije, osnivale su se organizacije desničara koji su tražili kompenzacije za Nijemce protjerane iz Poljske. No 60-ih i 70-ih godina njemački socijaldemokratski kancelar Willy Brandt vodio je politiku pomirenja, u Warszawi je kleknuo i ispričao se Poljacima za ono što su im Nijemci učnili u II. svjetskom ratu, priznao granicu na Odri i Nysi i u njemačkoj politici smatra se da je pitanje njemačke odgovornosti prema Poljskoj u II. svjetskom ratu riješeno.


Zato je izjava Jaroslawa Kaczynskog u Njemačkoj naišla na opće osude, jer se ondje smatra da se o tome u EU ne treba više raspravljati, nego da treba razgovarati o zajedništvu. Brojne članice EU ocijenile su da je izjava poljskog premijera neprimjerena, poljski stav u pregovorima nerazumno tvrd, čak i da bi EU, budu li Poljska blokirali dogovor, krenuti dalje bez njih. Na kraju je ipak dogovoreno da se uvede novi sustav glasovanja, a Poljska je samo uspjela za pet godina odgoditi početak novog računanja glasova u EU.

U Poljskoj nacionalno usmjereni krugovi, u kojima su i blizanci Kaczynski, nisu time zadovoljni, a neki iz tih krugova nezadovoljni su i braćom Kaczynski jer su bili previše popustljivi.

ANGELA MERKEL kao Hitler u poljskom listu Najwyszy czasANGELA MERKEL kao Hitler u poljskom listu Najwyszy czasU Poljskoj podsjećaju da uvrede preko novina nisu počeli Poljaci nego Nijemci. U lipnju prošle godine zbog članka objavljenog u njemačkim novinama poljski predsjednik Lech Kaczynski otkazao je tročlani susret što ga je tih dana trebao imati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i tadašnjim francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Lijevo orijentirani berlinski Tageszeitung objavio je 26. lipnja prošle godine članak “Poljski novi krumpir” u kojem je autor oštro kritizirao desničarsku politiku poljskog predsjednika i ismijavao ga, proglasio “krumpirom”, optužio da je antinjemački nastrojen. Rekao je za Kaczyinskog da je tako raspoložen jer Njemačku ne poznaje, jer je “poznaje samo preko pisoara na frankfurtskom aerodromu”. Autor je ismijao i Jaroslawa Kaczynskog, koji je upravo tih dana postao premijerom, za kojeg je podsjetio da je neoženjen i živi s njihovom majkom, “bez vjenčanog lista”.

Taj je članak žestoko uvrijedio blizance Kaczynski i Lech Kaczynski otkazao je dolazak na francusko-njemačko-poljski sastanak na vrhu zbog “želučanih tegoba”. Od njemačke premijerke zatražio je ispriku, ali je iz njezina ureda objavljeno da nikakve isprike neće biti jer je u Njemačkoj štampa slobodna pa premijerka ne može biti odgovorna za ono što pišu njemačke novine. Njemački tisak tu je situaciju nazvao “poljsko-njemački krumpirski rat” i još se više rugao poljskim blizancima na vlasti, dok je poljski stao na njihovu stranu. Njemačka premijerka Angela Merkel napravila je ipak malu gestu da smiri diplomatski spor pa je iskoristila priliku što je tih dana Jaroslaw Kaczynski bio izabran za premijera pa ga je nazvala i čestitala kolegi. On je najavio da će se sastati s njom sljedećih mjeseci.

Sada se situacija ponovila zbog uvrede koja je došla iz poljskog tiska, iz Wprosta. Taj tjednik počeo je izlaziti još za komunizma 1982. kao regionalni tjednik područja oko grada Poznana u zapadnoj Poljskoj, ali se od 1989. distribuira po cijeloj Poljskoj. Desno je orijentiran, pozitivno piše o djelovanju Katoličke crkve, kritičan je prema političarima iz komunističkog doba koji su se nastavili baviti politikom. Wprost je stekao i međunarodnu reputaciju zahvaljujući redovitim listama najbogatijih ljudi istočne Europe, koje se citiraju u zapadnim poslovnim publikacijama kao relevantan izvor za procjenu bogatstva bogataša u bivšim socijalističkim zemljama. Naklada od 150.000 primjeraka druga je u Poljskoj.

FRANK-WALTER STEINMEIER, njemački ministar vanjskih poslova, dao je koncilijantnu izjavu o PoljskojFRANK-WALTER STEINMEIER, njemački ministar vanjskih poslova, dao je koncilijantnu izjavu o PoljskojWprost se bavi i vanjskopolitičkim temama, podržava opću državnu politiku savezništva sa SAD-om i sumnjičavosti prema velikim susjedima, Njemačkoj i Rusiji. Oštro reagira na sve pojave u Njemačkoj koje smatra prijetnjom Poljskoj, posebno na izjave desnih njemačkih političara kako bi trebalo revidirati poljsko-njemačku granicu, na njemačke zagovornike jačanja njemačkog utjecaja u Poljskoj. Posebno bijesno reagira na aktivnost organizacije Nijemaca koji su nakon II. svjetskog rata morali otići iz istočne Pruske, Šlezije i Pomeranije, dotad njemačkog, a otad poljskog teritorija. Na udaru je često Erica Steinbach, predsjednica udruge Nijemaca iseljenih iz današnje Poljske, koja traži da se Nijemcima u Poljskoj vrati njihova imovina. Nju je Wprost na naslovnici prikazao kako u nacističkoj uniformi jaše tadašnjeg njemačkog premijera Gerharda Schrödera.

Wprost na naslovnicama često objavljuje oštre satirične karikature i fotomontaže. Angela Merkel je na udaru i drugih poljskih listova. U ožujku je Najwyzszy czas objavio na svojoj naslovnici fotomontažu Angele Merkel u smeđoj nacističkoj košulji s Hitlerovim brkovima.

Jedna državna komisija ocijenila je da je “list prešao granicu dobrog ukusa”, bilo je i negativnih komentara u liberalnim poljskim listovima, ali znatan broj Poljaka pozdravlja naslovnicu Wprosta i zaista zamjera braći Kaczynski popustljivost prema Angeli Merkel. Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju pad popularnosti braće Kaczynski, djelomice i stoga što nisu dovoljno branili poljske interese. Možda je i zato Jaroslav Kaczynski nastavio napadati Njemačku i aludirati na nacističko doba. Tri dana nakon summita u radijskom intervjuu je rekao:

LECH I JAROSLAW KACZYNSKI na jednoj od rijetkih zajedničkih fotografijaLECH I JAROSLAW KACZYNSKI na jednoj od rijetkih zajedničkih fotografija“Nešto vrlo negativno ponovno se događa u Njemačkoj. Kao u vremenima koje su prošla, a o kojima većina Europljana nije imala hrabrosti govoriti. Danas je isto tako. Ja samo upozoravam i tražim od njemačkih vlasti kao poljski premijer da ne toleriraju takve stvari, takve izjave, jer to može dovesti do najgorega, do nevolja u Europi, ali koje će pogađajući Europu pogoditi i same Nijemce.”

Poljski premijer nije želio objasniti na što to točno misli, što ga je toliko uzrujalo. U Njemačkoj se čude jer je dan prije njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier u Berlinu dao vrlo koncilijantnu izjavu u vezi s Poljskom: “Mi ćemo raditi na tome da ojačamo njemačko-poljske odnose. Njemačkoj je dužnost strpljivo graditi dijalog s Poljskom, posebno u teškim vremenima u svjetlu grozne povijesti 20. stoljeća koja povezuje dvije zemlje.” No bit će tu još komplikacija, čak i na razini cijele Europske Unije. Jaroslaw Kaczynski prošlog je petka dao do znanja da Poljska pitanje glasovanja - unatoč dogovoru u Bruxellesu - ne smatra završenim: izričito je naglasio da će Poljska to pitanje ponovno otvoriti na Međuvladinoj konferenciji u listopadu, gdje će se sporazum pravno uobličiti i pripremiti za potpisivanje u prosincu. Iz Europske komisije oštro su mu odgovorili da od toga neće biti ništa: “Sve je riješeno na summitu. Mandat je mandat, dogovor je dogovor, a na Međuvladinoj konferenciji je samo da to dovrši.”

Upozorenje Kaczynskima

Glavni urednik Wprosta, Stanislaw Janecki, ovako je objasnio spornu naslovnicu: “Poruka naše naslovnice jest da Njemačka, posebno gospođa Merkel, pokušava tretirati Poljake i poljske vođe kao malu djecu, koja su nesposobna samostalno djelovati i koja ovise o Njemačkoj. Postoji dojam da Njemačka, postajući sve moćnija, želi dominirati Poljskom, a da se braća Kaczynski žele usprotiviti toj dominaciji. No naša naslovnica nije kritična samo prema Angeli Merkel, jer je na ovoj slici jasno tko su bespomoćna dječica. Naslovnica je kritična prema braći Kaczynski jer je odnos između svih tih političara postao abnormalan, opterećen poviješću i nacionalnim pogledima. Postoje brojni faktori, ali odnosi očito ne funkcioniraju.”

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika