03.07.2007. / 15:05

Autor: Nina Tomljanović

HUMANITARNA AKCIJA

''Maraton nade'' po osmi put na zagrebačkom Jarunu

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli 20 tisuća ljudi, dok ih čak 13 tisuća umire, dok se na svjetskoj razini procjenjuje kako će do 2020. od te zloćudne bolesti godišnje obolijevati 15 milijuna ljudi

Ove će se godine na zagrebačkom Jarunu, osmi put zaredom, održati velika humanitarna akcija za oboljele od raka - Terry Fox Run, u organizaciji Veleposlanstva Kanade. Prije osam godina prikupljeno je 15, a već prošle godine 664 tisuće kuna, istaknuli su organizatori.

Ovogodišnji prihod namijenjen je Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb, čiji pročelnik doktor Josip Konja rekao kako se u Hrvatskoj povećava broj novooboljele djece.

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli 20 tisuća ljudi, dok ih čak 13 tisuća umire, dok se na svjetskoj razini procjenjuje kako će do 2020. od te zloćudne bolesti godišnje obolijevati 15 milijuna ljudi.

''Maraton nade'' započeo je 1980. godine u Kanadi tada 22-godišnji mladić Terry Fox koji je, oboljevši od raka izgubio nogu, odlučio protrčati Kanadu kako bi prikupio novac za liječenje. No, bitku je izgubio, a njegova je obitelj pokrenula ''Terry Fox Run''.

U 27 godina utrkom je prikupljeno čak 450 milijuna dolara, a u nju se uključilo 67 zemalja svijeta, istaknuo je veleposlanik Kanade Thomas Marr koji poziva sve građane da 16-tog rujna budu na zagrebačkom Jarunu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika