06.07.2007. / 18:23

Autor: Marijana Zrinjski

SLOVENSKI FILOZOF

Žižek: "Mi na Balkanu imamo poetsko-militaristički kompleks"

«Ja nikad nisam demonizirao bivšu Jugoslaviju, ali se radikalno ne slažem s onima koji kažu: Dok je bio Tito bilo je bolje. Za mene je prava mjera nekog državnika ne kako je bilo dok je on bio živ nego kako je bilo poslije. Lenjinov problem bio je zašto poslije njega Staljin, a Titov zašto poslije njega građanski rat. Jasno je da taj rat nije pao s neba, da je reakcija na probleme koji su nastali za vrijeme Tita», kazao je to danas za jedan hrvatski list kontroverzni slovenski filozof, psihoanalitičar i kulturni kritičar Slavoj Žižek.

Kazao je da se zalaže za Europu jer želi da postoji alternativa američkom liberalnom kapitalizmu ili kako je rekao, tvz. kapitalizmu azijskih vrijednosti. Žižek smatra da je dominacija Amerike prošlost iako se i dalje ponaša kao globalna sila. «Ja nisam neki kritičar Amerike, ali što je Bush postigao? Politički je izgubio Europu i Latinsku Ameriku.

Umjetnici su mu, kaže,  draži od političara budući da su ovi potonji korumpirani. «Najstrašnije što se može dogoditi jest da se umjetnici angažiraju u politici. "To je Balkan! Nije samo Karadžić, svi smo mi imali svoje male Karadžiće, tako da zapadnjacima uvijek kažem: Vi ste imali industrijsko-militaristički, a mi na Balkanu imao poetsko-militaristički kompleks. Spoji pjesnike i vojnike i imaš balkanski rat! Polako se vraćam velikoj misli Platona: Izbaci pjesnike iz grada! Manje bi bilo rata», kazao je Žižek.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika