09.07.2007. / 15:50

Autor: Martina Zeković

HRVATSKA

Vlada odbila rebalans državnog proračuna

Za razliku od nekoliko stotina zastupničkih amandmana koje su obično saborski zastupnici podnosili na rebalans državnog proračuna, sada ih je upućeno samo osam, od kojih je jedan odbačen kao nevažeći jer nije podnesen u skladu s procedurom.

Svih sedam amandmana teških oko 230 milijuna kuna, Vlada je danas odbacila.

U pet amandmana koje je podnio zastupnik MDS-a Željko Pavlic, on traži povećanje izdvajanja za granične prijelaze prema Sloveniji za 20 milijuna kuna, a da se za poticanje izvoza umjesto 17,7 izdvoji 100 milijuna kuna. Za restrukturiranje i razvoj pojedinih industrijskih grana traži da se za više od 60 milijuna kuna poveća stavka, dok za sredstva za strategiju regionalnog razvoja traži povećanje od gotovo osam milijuna kuna, te da se s 30 milijuna kuna u proračun uvrsti i početak rekonstrukcije i obnove državne ceste od Svetoga Križa do Donje Dubrave.

Kako bi se realizirali ti izdaci, Pavlic predlaže smanjenje subvencija brodogradilištima, trgovačkim društvima u javnom sektoru, kao i iznosa za rekonstrukciju cesta na otocima.

SDP-ova zastupnica Biserka Perman u svoja dva amandmana predlaže poticanje programa javnih potreba (HOO) s povećanjem od gotovo 28 milijuna kuna, te poticanje razvoja sporta na otocima s povećanjem od 800 tisuća kuna, a za te iznose predlaže smanjenje novca za Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

Vlada je sve te amandmane odbila obzirom da se njima traži smanjenje subvencija brodogradnji, trgovačkim društvima, ili smanjenje izdvajanja za ceste na otocima.

Hrvatski sabor prošli je tjedan raspravio, a ovaj tjedan treba i glasovati, o rebalansu ovogodišnjeg proračuna.

Predloženim rebalansom prihodi državnog proračuna bili bi veći za pet milijardi kuna, te bi ukupno iznosili 108,5 milijardi kuna, a rashodi bi s povećanjem od 3,9 milijardi kuna u konačnici dosegnuli gotovo 112 milijardi kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika