17.07.2007. / 08:36

Autor: Marijana Zrinjski

SAD-RUSIJA

Bush i Kaczynski najavili gradnju proturaketnog sustava u Europi

Američki predsjednik George W. Bush i poljski predsjednik Lech Kaczynski u jučer su nakon sastanka u Bijeloj kući, najavili gradnju proturaketnog sustava obrane u Posljskoj i Češkoj koji bi služio kao zaštita zapadnih europskih zemlja od onih zemalja koje imaju ili razvijaju oružje za masovno uništenje.

"Nema boljeg simbola naše želje da radimo za mir i sigurnost od suradnje na sustavu obrane od projektila - koji može osigurati zaštitu Europi", rekao je Bush dodajući da je Poljska snažan američki saveznik čiji vojnici sudjeluju u operacijama u Iraku i Afganistanu.

Rusija se oštro protivi postavljanju američkog sustava proturaketne obrane u istočnoj Europi koji bi trebao biti spreman za upotrebu od 2012. godine. U nedjelju je Rusija objavila da će se povući iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Europi (CFE) iz 1990. godine, koji regulira razmještaj snaga i oružanih sustava na Starom kontinentu nakon Hladnog rata. Tu odluku ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je širenjem NATO-a na granice Rusije, postavljanjem američkih baza u Bugarskoj i Rumunjskoj i činjenicom da zemlje NATO-a nisu ratificirale verziju sporazuma (CFE) revidiranu 1999. u Istanbulu. Smanjenje broja tenkova, teškog topništva i borbenih zrakoplova između Atlantika i ruskog planinskog lanca Ural također je jedan od glavnih razloga povlačenja Rusije iz Sporazuma. No ruski tisak danas piše da se radi prije svega o odgovoru na američke planove postavljanja proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj. «Povlačenjem iz sporazuma naštetilo bi se američkom planu i izazvala zabrinutost Europljana", stoji u listu Kommersant.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika