18.07.2007. / 14:24

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Momčilo Mandić oslobođen optužbi za ratni zločin

Mandić, koji je tijekom rata u BiH obnašao dužnost ministra pravosuđa u vladi bosanskih Srba, bio je optužen da je u travnju 1992. godine zapovjedio napad na policijsku školu MUP-a tadašnje Republike BiH u Sarajevu kada je veliki broj kadeta i njihovih nastavnika zarobljen i potom zlostavljan u zatočeništvu

Bivšeg visokog dužnosnika u vlasti bosanskih Srba Momčila Mandića je sud Bosne i Hercegovine oslobodio krivnje po optužnici koja ga je teretila za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Mandić, koji je tijekom rata u BiH obnašao dužnost ministra pravosuđa u vladi bosanskih Srba, bio je optužen da je u travnju 1992. godine zapovjedio napad na policijsku školu MUP-a tadašnje Republike BiH u Sarajevu kada je veliki broj kadeta i njihovih nastavnika zarobljen i potom zlostavljan u zatočeništvu.

Također ga se teretilo da je kao ratni ministar pravosuđa u vladi na Palama odgovoran za zlostavljanja zatočenih u zatvorima pod kontrolom vlasti bosanskih Srba, prije svega onih u okolici Sarajeva kao i u Foči.

Sud je zaključio kako Mandić nije odgovoran za progon nesrpskog stanovništva u BiH na nacionalnom, etničkom i vjerskom osnovu.

Davorin Jukić predsjedatelj sudskog vijeća je rekao kako tužitelj nije uspio dokazati Mandićevu konkretnu odgovornost premda je nedvojbeno da su navedena kaznena djela doista počinjena.

Suđenje za ratne zločine Mandiću je počelo u studenome 2006. godine, a on je već tada bio pravomoćno osuđen zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava.

Kazna od devet godina zatvora, koja mu je bila prvotno izrečena naknadno mu je smanjena na kaznu od pet godina, a u listopadu 2006. godine sud je Mandića proglasio krivim za protupravno financiranje Srpske demokratske stranke (SDS) iz sredstava Privredne banke u Istočnom Sarajeva čiji je bio direktor. Zbog nepravednog kreditiranja SDS-a, banka je kasnije dospjela u stečaj.

Momčilo Mandić godinama je slovio za osobu od najvećeg povjerenja Radovana Karadžića. Pretpostavljalo se kako je on nakon rata bio jedan od ključnih financijera Karadžićeva skrivanja od Haaškog tribunala. Mandić je od 1997. godine uglavnom boravio izvan BiH a uhićen je u Crnoj Gori 2006. godine te je potom izručen sudu u Sarajevu.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika