23.07.2007. / 09:15

Autor: Martina Zeković

SURADNJA UN-A I JAPANA

Japan pristao na provjeru nuklearke

Nakon snažnog potresa prošloga tjedan, Japan je spreman primiti UN-ove inspektore da provjere najveće svjetsko nuklearno postrojenje, izvijestila je u ponedjeljak japanska agencija za nuklearnu sigurnost. Potres je prošli tjedan
uzrokovao ispuštanje radijacije i pojačao strahove oko nuklearne sigurnosti.

Iako je japanska vlada najprije poručila Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kako za sada nema potrebe za pomoći, naišla je na pritisak lokalnih vlasti da dopusti inspekciju. Japanska nuklearna industrija našla se pod kritikom zataškavanja incidenata i "friziranja" sigurnosnih izvješća.

Termin kada bi UN-ovi inspektori trebali doći u Japan još nije dogovoren, ali je list Nikkei busineess objavio da će četiri inspektora IAEA-e obići nuklearna postrojenja početkom kolovoza.

Šef kabineta ministra Yasuhisa Shiozaki izjavio je kako će zajedničke studije o nuklearnoj sigurnosti pomoći ne samo Japanu, već i ostalim zemljama pogođenima potresom.

Ispuštanje vode s visokom razinom radijacije iz nuklearke TEPCO u sjeverozapadnom gradu Kashiwazakiju koji je pogodio potres magnitude 6.8 po Richteru, izazvalo je još veće strahove oko nuklearne industrije.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika