23.07.2007. / 09:49

Autor: Martina Zeković

AFGANISTAN

Umro posljednji afganistanski kralj

Bivši afganistanski kralj Mohammed Zahir Shah, umro je u 92.-oj godini života nakon dugotrajne bolesti. Iako je 1973. prognan iz Afganistana, u zemlju se vrati 2002., nakon pada talibanske vlasti. Kao azilant je većinu godina proveo u Italiji.

Mnogi Afganistanci imali su veliko poštovanje prema Zahir Shahu za čiju se vladavinu vezao osjećaj mira, sigurnosti i političke reforme. Tijekom 40 godina nejgova vladanja, žene su se mogle obrazovati i glasovati na izborima, a mediji su imali slobodu.

Afganistan je za vrijeme vladavine Zahir Shaha, od 1933.-1973., započeo sa demokratizacijom, ali je ekonomski ostao nerazvijen.

Shah je rođen 1914., školovao se u Francuskoj, a već je sa 19 godina, nakon atentata na njegova oca, došao na prijestolje.

Kada je 1973. otišao na liječnički tretman u Italiju, u Afganistanu se dogodio državni udar koji je organizirao Shahov rođak Mohammad Daoud. Daoud se protivio otvaranju zemlje i razvijanju kontakata sa zapadom.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika