Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Eduard Šoštarić

EKSKLUZIVNI INTERVJU

Željko Sačić: 'Ademi je branio RH iz altruizma'

BIVŠI ZAPOVJEDNIK specijalnih snaga MUP-a svojim se prošlotjednim svjedočenjem pokazao kao najvažniji svjedok u procesu protiv Ademija i Norca

BEZ RUPA U PAMĆENJU Za razliku od nekih drugih svjedoka u procesu pred zagrebačkim Županijskim sudom, Željko Sačić ne pati od selektivne amnezijeBEZ RUPA U PAMĆENJU Za razliku od nekih drugih svjedoka u procesu pred zagrebačkim Županijskim sudom, Željko Sačić ne pati od selektivne amnezijeNa početku suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine počinjene tijekom vojno-redarstvene operacije Medački džep, svjedočenje nekih važnih svjedoka u procesu bilo je kontradiktorno zbog čega je, među ostalim, došlo i do svađe između optuženoga generala Ademija i svjedoka generala Mladena Markača. Neki od sudionika operacije ili visokih državnih dužnosnika u svojstvu svjedoka, kao što je bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, ne sjećaju se mnogih detalja ili tvrde da nisu bili prisutni kad se o tome razgovaralo. Dojam s početka suđenja je bio kako se krivica za zločine u Medačkom džepu nastoji potpuno prebaciti na generala Rahima Ademija.

Međutim, iscrpnim i vrlo sadržajnim svjedočenjem bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova i zapovjednika specijalnih snaga Željka Sačića, čije su snage sudjelovale u operaciji Medački džep, došlo je do obrata, jer je Sačić opovrgnuo teze obrane drugooptuženika Mirka Norca, prije svega tezu o tome da nije bilo tzv. Sektora 1 kojim je zapovijedao Mirko Norac i da je Ademi falsificirao postojanje tog sektora. Sačić je potvrdio da je Sektor 1 postojao, a opovrgnuo je i tvrdnju svjedoka Mladena Markača jer je Markač izjavio pred sudom kako nije bio na sastanku s generalom Bobetkom kad se planirala akcija Medački džep. U razgovoru za Nacional bivši zapovjednik specijalnih snaga MUP-a Republike Hrvatske Željko Sačić govori o tijeku suđenja, kontradiktornim izjavama svjedoka, Sektoru 1 oko kojeg su se sukobile obrane optuženika i tome slično.

NACIONAL: Smatrate li da do suđenja za Medački džep ne bi nikad došlo da je Hrvatska na vrijeme procesuirala odgovorne za eventualne zločine?
- Procesuiranje odgovornih za eventualne zločine u tim okolnostima u rujnu 1993. bilo je vrlo teško, smatram čak i nemoguće pravno gledajući zbog toga što u vremenu kad smo kontrolirali prostor koji je oslobođen u akciji Medački džep zbog ratnih okolnosti to nije bilo moguće. Od 9. do 13. rujna 1993. na tom području je bilo puno ratnih djelovanja.

PREDSJEDNIK FRANJO TUĐMAN odao je Željku Sačiću priznanje za ratni angažman u ulozi pomoćnika ministra unutarnjih poslovaPREDSJEDNIK FRANJO TUĐMAN odao je Željku Sačiću priznanje za ratni angažman u ulozi pomoćnika ministra unutarnjih poslovaNACIONAL: Ali nitko ne tvrdi da se to moglo učiniti tada nego u godinama nakon toga. Nisu li se mogli pronaći izravni krivci, pojedinci, kako danas ne bi odgovarala dvojica generala?
- To je usko povezano zbog toga što su u vremenu koje je moglo dati pravi okvir događanja istražitelji trebali povezati mjesto izvršenja potencijalnih kaznenih djela i potražiti tragove, no 17. listopada 1993., odlukom međunarodne zajednice, mi smo se morali povući iz tog područja i definitivno nakon toga naše snage i pravna država više nisu mogle ući u taj prostor. Istraga se pokrenula nakon suspenzije generala Ademija i Kosovića, kriminalistička vojna policija uopće nije mogla doći na taj prostor, nisu mogli utvrditi primjerice za 29 leševa koje je UNPROFOR tamo našao kako su usmrćeni ti ljudi. U tom smislu sam izrekao tezu da bi bilo vrlo teško procesuirati zločine. Hrvatska tijela progona nisu mogla utvrditi činjenično stanje i zbog toga smatram da je suvišno govoriti o funkcioniranju pravne države na tom prostoru, jer ona nije funkcionirala zbog više razloga, rata i kaosa.


NACIONAL: Znači da se današnje suđenje dvojici generala Ademiju i Norcu moralo dogoditi?
- Kako sada stvari stoje, prema početnom materijalu koji je pripremila srpska strana i njegova udruga Veritas, uz svjedočenje zarobljenog hrvatskog vojnika Johana Tildera, inače sudionika operacije Medački džep koji je kasnije ubijen, suđenje je bilo neminovno. Nažalost, zbog spomenutih okolnosti mi nismo mogli doći do pojedinačnih izvršitelja eventualnih zločina. Obrane naših generala će se temeljiti na tome da se objasni opće stanje u to doba, nefunkcioniranje pravnog sustava na ratom zahvaćenim područjima. Ademi je pisao 16. rujna 1993. da treba pojačanje Vojne policije jer ne može kontrolirati stanje. Kasnije je smijenjen, a čovjek koji ga je naslijedio nije poduzeo nikakve mjere. Po meni je apsolutno neprihvatljivo da se na Ademija i Norca svaljuje sva krivica zbog nefunkcioniranja cijelog pravnog sustava, Vojne policije, Državnog odvjetništva, sudstva. Problem je u tome što je namjera da netko mora odgovarati, bilo tko, što je jako loše za pravnu državu.

S MLADENOM MARKAČEM na terenu u okolici Gospića: Sačić je na suđenju opovrgao iskaz svog bivšeg zapovjednika koji tvrdi da nije bio na sastanku oko MedkaS MLADENOM MARKAČEM na terenu u okolici Gospića: Sačić je na suđenju opovrgao iskaz svog bivšeg zapovjednika koji tvrdi da nije bio na sastanku oko MedkaNACIONAL: Vaše svjedočenje izazvalo je interes hrvatske javnosti jer je bilo detaljno; za razliku od većine drugih svjedoka, jednim dijelom ste srušili i koncept na kojem se temeljila obrana generala Mirka Norca. Zbog čega je vaše svjedočenje u kontradikciji sa svjedočenjem nekolicine sudionika akcije Medački džep?
- Ne bih rekao da je moje svjedočenje bilo u kontradikciji sa svjedočenjem nekih drugih svjedoka, možda je to samo prvi dojam. Ono nije prilagođeno bilo kojoj osobi, nisam vodio računa o interesima niti jednog od optuženika nego o interesima objektivnog utvrđivanja činjenica. Iznio sam subjektivnu istinu, jer će objektivnu utvrditi sud. Nekome se može činiti da je to kontradikcija, ali sud je taj koji to treba utvrditi. Uvjeren sam da je moje svjedočenje bilo korektno i nije išlo na štetu niti jednoga generala. Interpretacije nekih novinara da je svjedočenje išlo na štetu Mirka Norca ne stoje. Generala Norca iznimno cijenim jer je kao mlad čovjek pokazao veliku hrabrost, lucidnost, i brzo je učio vojni zanat. Mene je motivirala odgovornost prema nekoliko stotina ljudi kojima sam zapovijedao. Pokušao sam biti što vjerodostojniji i govoriti isključivo o onome čega se potpuno sjećam, sve ostalo za mene bi bilo moralno potonuće.

NACIONAL: Imate li dojam kako su svjedoci izjavama htjeli od početka odgovornost za eventualne zločine prebaciti na generala Rahima Ademija kako bi zaštitili sebe od odgovornosti?
- Ako govorimo o konkretnim svjedocima, ne mogu reći da im je prijetila vlastita odgovornost. Ako je netko od svjedoka svjesno išao svjedočiti protiv generala Ademija, to je doista ne samo kazneno djelo nego i duboko nemoralno, ali ja nisam stekao takav dojam. Ukupni kontekst iskaza, dakle ne samo ono što su novinari prenijeli iz iskaza pojedinih svjedoka, jer je to vrlo mali dio iskaza svjedoka, govori o tome da su te osobe željele činjenično stanje koje je njima poznato protumačiti u skladu sa svojim viđenjem, to je ta subjektivna istina. Nisam stekao dojam da bi primjerice Jarnjak svojim iskazom teretio Ademija kako bi spasio sebe. On u tom času nije bio u uskoj vojnoj i zapovjednoj liniji. To su njihova viđenja i sud će ocijeniti jesu li ona relevantna ili nisu.

IVAN JARNJAK nije se sjećao postojanja Sektora 1, kojim je zapovijedao NoracIVAN JARNJAK nije se sjećao postojanja Sektora 1, kojim je zapovijedao NoracNACIONAL: Smatrate li da generala Ademija već nekoliko godina zapostavlja i zaboravlja većina njegovih nekad najbližih kolega s kojima je zapovijedao, kao da je postao žrtveno janje koje mora na sebe jedino preuzeti odgovornost za zločine?
- Da, nekako je ostao po strani, za njega nisu organizirani veliki mitinzi, ali general Ademi to nikad nije ni htio, on je skroman čovjek kojem su nuđeni neki oblici podrške, ali on to osobno nije htio. Odabrao je svoj put i nije htio da se od njegova slučaja radi medijski cirkus. Ali ako se ukupno uzme situacija i njegove zasluge u ratu, prijedlog je da hrvatski narod i grad Gospić osobno dadu jednu satisfakciju generalu Ademiju, jer on nije imao nikakvih materijalnih interesa pomoći obranu hrvatskog naroda nego je to bilo isključivo zbog altruističkih motiva. Zato me neugodno iznenađuje činjenica da današnji gospićki čelnici na takvu mogućnost i inicijativu zahvale generalu Ademiju gledaju dosta podrugljivo. Tu se pokazuje njihova suženost i netolerancija prema onima koji su drukčiji i koji su skromno i u tišini radili u obrani Hrvatske, a njihov se trud ni u miru ne valorizira. To je duboko nepravedno prema njemu i treba mu dati satisfakciju za sve što je učinio i što trpi sada, jer mu se nameću zločini koje nije nikad zapovjedio ili počinio, a s druge strane mu se oduzima bilo kakva zasluga za obranu.

NACIONAL: Je li moguće da se tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak danas ne sjeća niti postojanja Sektora 1, a ni činjenice da je u Medačkom džepu bilo civila?
- S obzirom na to da sam tada bio zamjenik generala Mladena Markača, mogu reći da je Jarnjak teoretski i u stvarnosti mogao znati samo za dijelove koji su se odnosili na angažman specijalnih snaga MUP-a, ne vjerujem da je znao za ostale dokumente i da ga je uopće bilo tko obavještavao o planovima vojne operacije Medački džep.

RAHIM ADEMI na udaru optužbi Norčeve obrane za falsifikatRAHIM ADEMI na udaru optužbi Norčeve obrane za falsifikatNACIONAL: Ali ipak je bio član najvišeg državnog tijela Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti?
- Koliko znam, Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti sastalo se poslije operacije Medački džep, ali ono što mogu tvrditi pouzdano jest činjenica da je naša linija zapovijedanja MUP-a briljantno funkcionirala; mog nadređenog, generala Markača, kao i mene, informirali su o tijeku operacije podređeni zapovjednici specijalnih snaga MUP-a i uopće ne sumnjam da je general Markač obavijestio Jarnjaka o svim bitnim detaljima, ali to je jedna strana priče. Mi smo zapovjedno bili podređeni načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske generalu Janku Bobetku. I da je Jarnjak htio bilo što promijeniti na terenu, on to nije mogao, jer ga nije bilo u toj zapovjednoj liniji. Objektivno je bilo tako, naše snage MUP-a bile su podređene načelniku Glavnog stožera i ministar Jarnjak je bio isključen iz te zapovjedne linije, te ne vidim razloga da ga se danas zbog bilo čega proziva.

NACIONAL: Na suđenju ste izjavili kako se na sastanku s generalom Jankom Bobetkom i Mladenom Markačem javila ideja za akciju Medački džep. Markač je izjavio kako nikad nije bio na sastanku s Bobetkom i da nije s njim planirao operaciju Medački džep, a general Ademi ga je optužio da laže.
- Nemam potpuni uvid u iskaz generala Markača, a i ne možemo komunicirati zbog obaveza prema Haaškom sudu. Što sam čuo preko odvjetnika generala Markača naknadno, iskaz generala Markača i moj iskaz, rekao bih, u potpunosti odražava tadašnje stanje stvari na terenu. Jedino je u tom dijelu, koliko se može vidjeti u novinama, general Markač rekao kako nije imao tako intenzivne kontakte s generalom Bobetkom. Znam pouzdano da smo prije akcije Medački džep imali jedan sastanak s generalom Bobetkom i Ademijem i da smo razgovarali o tome kako bi se moglo pristupiti rješavanju problema okupiranog područja u Lici, odnosno čestih srpskih upada, bombardiranja Gospića i tako dalje. Izvadak iz zapovijedi za napadnu operaciju Medački džep i zemljovid dobio sam od Ademija. To govorim iz svog sjećanja, a koliko je sastanaka bilo poslije ne znam, ali bio sam na sastanku kad se razgovaralo o akciji Medački džep. Možda je bila malo nervozna reakcija generala Ademija na Markačev iskaz.

NACIONAL: Ne smatrate li da je reakcija ipak bila primjerena ako su zaista Ademi i Markač bili na tom sastanku gdje se planirala akcija?
- Zaista postoji jedan pritisak kod svjedočenja, je li to možda bio lapsus ili je Markač krivo protumačio pitanje. General Markač nikad nije imao loše namjere prema generalu Ademiju i to sigurno znam, njih dvoje su bili u zaista prijateljskim odnosima. Koliko vidimo i iz medijskih napisa, general Markač je ustvrdio da ne želi uopće ulaziti u međusobne odnose između Norca i Ademija, što je jasan znak da on ne želi nikoga teretiti ili olakšavati mu položaj. Mislim da je to produkt grubog nesporazuma i nervoze i jako mi je žao zbog toga. Odvjetničkom timu generala Markača također je žao što se Markačevo svjedočenje tako protumačilo u javnosti.

MIRKO NORAC Obrana kroz poricanje postojanja Sektora 1MIRKO NORAC Obrana kroz poricanje postojanja Sektora 1NACIONAL: Vi ste potvrdili da je doista postojala zapovijed za osnivanje Sektora 1 koju je dao Rahim Ademi, a Norčeva obrana je tvrdila da je to laž?
- Odluku o osnivanju Sektora 1 meni je uoči same akcije usmeno priopćio general Ademi, ne mogu reći da sam je vidio pismeno, ne sjećam se, ali usmeno sam sigurno znao da je utemeljen, pri čemu mi je rečeno da bih se u liniji zapovijedanja trebao pretpočiniti generalu Norcu. To je za mene bila neprihvatljiva i čudna zapovijed i to sam rekao svom nadređenom generalu Markaču. Raspored snaga se uopće nije mijenjao u odnosu na već planiranu napadnu operaciju koju je razradio general Ademi. General Ademi je u toj razradi obuhvatio sve hrvatske vojne i policijske snage. Dakle, osnivanjem Sektora 1 nije se ništa bitno mijenjalo samo se zapovjedništvo operacije spustilo na nižu razinu.

NACIONAL: Zašto ste odbili biti podređeni Mirku Norcu?
- Smatrao sam da je to degradacija, ne mene nego svih snaga. Smatrao sam da moramo zadržati autonomnost prema Norcu i da budemo u partnerskom odnosu suradnje u pogledu spajanja naših snaga, ali u zapovjednom smislu da to vodi Glavni stožer preko Ademija. Izvijestio sam generala Markača o svom stajalištu i nisam htio biti izdvojen iz operacije, nisam htio sjediti u uredu i preko telefona slušati što se događa, a istovremeno svom zamjeniku u tako kratkom vremenu ostaviti toliku odgovornost. Da sam se na taj način povukao s bojišnice, to bi bilo demoralizirajuće za naše snage. Danas sam zahvalan generalu Markaču što je stao iza mene i nije dopustio nikakvo podređivanje.

NACIONAL: Priča se kako ste zarobljene neprijateljske vojnike predavali vojnim snagama pod zapovjedništvom Mirka Norca. Je li to istina i što je kasnije bilo s tim zarobljenicima?
- Mi smo zarobljenike jednim dijelom predavali Vojnoj policiji, a jednim dijelom i civilnoj. S njima se trebao obavljati obavijesni razgovor, među njima je bilo zarobljenika koji su imali dijelove odore, oružje, opremu prethodno masakriranih hrvatskih specijalaca s Krka. Morate shvatiti kolika je bila snaga naših ljudi iz specijalne policije koji se nisu zbog toga osvećivali nad zarobljenicima. Za sudbinu zarobljenika nakon što smo ih predali vojnoj ili civilnoj policiji nisam se puno interesirao, ali sam kasnije čuo da su oni razmjenjivani idućih mjeseci za hrvatske branitelje premda se trebao pripremati kazneni postupak protiv njih.

Operacija Medački džep

Ademija i Norca optužnica tereti za akciju Medački džep iz rujna 1993. Cilj akcije bio je umanjiti pritisak na Gospić. Hrvatske snage morale su nakon početnih uspjeha pod pritiskom međunarodne zajednice napustiti oslobođeno područje, a u optužnici stoji da je pri povlačenju počinjeno 29 ubojstava civila i drugi zločini protiv civilnog stanovništva.

Drama na Zrinjevcu

Da će na suđenju Rahimu Ademiju i Mirku Norcu biti mnogo drame bilo je jasno već kad je Norčeva obrana u lipnju optužila Ademijevu obranu da je falsificirala dokumente o postojanju takozvanog Sektora 1, kojim je zapovijedao Norac. Stvari su se dodatno zakomplicirale nakon Sačićeva svjedočenja, jer je on potvrdio postojanje Sektora 1.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika