24.07.2007. / 14:43

Autor: Marko Biočina

NOVO RJEŠENJE SPOROVA

Badinter posreduje između Hrvatske i Slovenije

Slovenska vlada uputila je Hrvatskoj dokument o uređivanju otvorenih pitanja među državama u kojem predlaže posredovanje bivšeg francuskog ministra pravosuđa Roberta Badintera u utvrđivanju međudržavne granice.

Badinter je 90-ih predsjedavao tzv. Badinterovom komisijom koja je utvrđivala granice između bivših jugoslavenskih republika. Tada je komisija u zaključku istaknula kako se o samim granicama države moraju međusobno dogovoriti,. Kako u to vrijeme nije bilo dogovora, dotadašnja razgraničenja dobila su svojstvo granica. Kako se navodi, Badinter će vjerojatno prihvatiti ponudu za posredovanje.

OESS-ova Komisija za pomirenje daje izvješće i preporuke na koje suprotne strane moraju odgovoriti u roku 30 dana. Ukoliko se strane ne dogovore u tom roku i a usuglase se i podvrgnu arbitraži uspostavlja se arbitražni sud i njegova odluka biti će pravno obvezujuća.

Sud čine ugledni stručnjaci međunarodnog prava koje imenuju zemlje članice konvencije. Hrvatska je kao svoje stručnjake imenovala profesora međunarodnog prava Božidara Bakotića i bivšeg hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj Stanka Nicka. Slovenija je pak imenovala ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, profesora međunarodnog prava Boruta Bohtea i slovenskog povjerenika za sukcesiju Mihu Pogačnika.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je dokument koji je poslan Hrvatskoj, no nije željelo ništa dalje otkriti kako ne bi naštetili pregovaračkim pozicijama Slovenije.

Željko Belaj, glasonogovornik Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je danas, kako se vode intenzivni razgovori sa Slovenijom na raznim razinama, te da je spomenut i sud za pomirenje i arbitražu OESS-a. No, napominje kako Ministarstvo još nije primilo nikakav službeni prijedlog o uključivanju treće strane u pregovore.

Belaj je napomenuo i da se pregovara o drugim otvorenim pitanjima poput nuklearne elektrane Krško, štedišama bivše Ljubljanske banke i hrvatsko slovenskoj ekološkoj zoni, no da za uređivanje tih pitanja još nije bilo službenih prijedloga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika