25.07.2007. / 19:50

Autor: Martina Zeković

FRANCUSKA

Pet samoubojstava u pogonu Peugeouta

Pet samoubojstava dogodilo se ove godine u pogonu Peugeota u francuskoj pokrajini Elzas, a posljednje se dogodilo u vrijeme ručka, kada se zaposlenik objesio u odjelu logistike, gdje je godinama na pokretnu traku stavljao dijelove za montažu. Nesretni radnik bio je star 55 godina, otac petero djece. Nije ostavio nikakvo oproštajno pismo.

"Uvjeti rada su se kod nas proteklih mjeseci ekstremno pogoršali. To je pogodilo osobito one slabe, one koje imaju problema i na poslu i kod kuće. Oni jednostavno više ne mogu izdržati. To je drama za sve nas i osobito za njegovu obitelj", izjavio je za Deutsche Welle Vincent Duse, predstavnik sindikata CGT u Peugeotovom pogonu u Mulhouseu.

Uprava je ovaj čin objasnila njegovim osobnim problemima, ali sindikalist Vincent Duse smatra da uprava skida odgovornost sa sebe svaki put kada kažu da su samoubojstva privatne stvari.

"No postavlja se pitanje kad čovjek ima privatne probleme, zašto se onda ubija na poslu? Svakog mjeseca ovdje se ukidaju radna mjesta. Tko je često bolestan, dobiva pismo uprave u kojima se prijeti kako će se oprostiti od njega", objasnio je Duse.

"Vaše odsustvo remeti jedinstvo našeg pogona. Pozivamo vas da promijenite vaše ponašanje", stoji u pismu radnicima.

Situacija u koncernu Peugeot/Citroen nije dobra: dobit koncerna opala je za čak 83 posto, s gotovo milijarde eura na jedva 176 milijuna u 2006. godini.

Novi direktor koncerna Christian Streiff traži rješenja od svojih menadžera u roku od 100 dana, a ona podrazumijevaju racionalizaciju poslovanja, premještanje proizvodnje u druge tvrtke, stvaranje šest novih modela do godine 2010.

U samom pogonu Mulhouse će već do kolovoza biti ukinuto 500 od ukupno 10.500 radnih mjesta što je vjerojatno tek početak.

"Tako više ne može. Pozivamo upravu koncerna na hitan plan promjena u njezinom menadžmentu i poboljšanje uvjeta rada. Kažemo dosta, prestanite samo misliti na veću dobit dok radnici dižu ruku na sebe", poručio je Duse.

Vezane vijesti

Tehnologija HYbrid4 nagrađena Zlatnim volanom u Njemačkoj

Tehnologija HYbrid4 nagrađena Zlatnim volanom u Njemačkoj

Prestižna nagrada Goldenes Lenkrad (Zlatni volan), za dostignuća u auto industriji, u kategoriji ekologija pripala je tehnologiji HYbrid4, koju je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika