28.07.2007. / 12:52

Autor: Marijana Zrinjski

RUSKE TERITORIJALNE TEŽNJE

Rusi postavljaju svoju zastavu ispod Sjevernog pola

Ruska podmornica zaroniti će na morsko dno Sjevernog pola kako bi znanstvenici zagradili i zastavom obilježili navodni ruski teritoriji veličine zapadne Europe, koji joj do sada nije službeno pripadao, a koji skriva goleme količine nafte.

Tim ruskih istraživača tako će u minijaturnoj podmornici prvi na svijetu zaroniti na dubinu od 4 300 metara i postavljajući rusku zastavu od titata od jednog metra, demonstrirati da je podmorski Lamonosovljev greben, koji se nalazi u Arktiku, zapravo produžetak ruskog teritorija. Kremlj je u ovu golemu ekspediciju za sada uložio 40 milijuna dolara, no to je sitnica za ono što bi Rusi ovim potezom dobili. Naime, taj dio Sjevernoj pola ispod mora obiluje bilijunima tona neiskorištene nafte i plinskih rezervi. Neki geolozi tvrde da dno oceana čuva deset bilijuna tona tih sirovina dok oni optimistični kažu da ih ima sto bilijuna.

«Ovo je povijesni zaron. Ljudsko oko nikad nije vidjelo Sjeverni pol na dubini od 4 300 metara», kazao je Anatoli Sagalevich, direktor Instituta za oceane i Ruske znanstvene akademije. Zastupnik Dume, ruskog parlamenta, Vladimir Gruzdev kazao je pak da će ova ekspedicija pokazati svijetu da je Rusija velika polarna i znanstvena sila.

Na dosada najveću rusku ekspediciju na Sjevernom polu, ići će se admiralskim brodom, najvećem u floti, Akademikom Fyodorov, na kojem će biti sto znanstvenika, a pratit će ih nuklearni ledolomac, Rossiya.

Iako nijedna zemlja nema ovlasti nad Artikom kojim upravlja Međunarodna podmorska služba, Rusija će zatražiti da se njihove teritorijalne granice prošire nakon što se potvrdi njihovo istraživanje iz svibnja ove godine po kojem je greben produžetak sibirskog kopna. Prema međunarodnom zakonu Rusija, Kanada, SAD, Norveška i Danska imaju pravo na formiranje gospodarske zone u Sjevernom polu u krugu od 200 kilometara od kopnene granice. No, problem je što su te kopnene granice diskutabilne i često se međusobno osporavaju. Tako su, kako bi dokazale svoje tvrdnje da je Lamonosovljev greben povezan s njihovim teritorijem Danska i Kanada prošle godine poslale su ekspediciju na to područje. Kanadski premijer Stephen Harper prošli mjesec naredio je pak slanje nove flote koja bi, kako je rekao, branila njihov suverenitet na Artiku.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika