29.07.2007. / 12:09

Autor: Marijana Zrinjski

UKIDANJE VIZA

EU traži nastavak reformi u pravosuđu

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik kazala je jučer da zemlje zapadnog Balkana moraju nastaviti s provedbom reformi u područjima pravosuđa i sigurnosti ako žele ukidanje viza za ulazak u Europsku uniju.

«Ukidanje vize se ne može dogoditi bez odgovarajućih mjera druge strane. Reforme se ne bi trebale provoditi samo zato da se udovolji EU-u ", rekla je Ursula Plassnik tijekom sastanka sa čelnicima balkanskih država u Salzburgu. Ipak, austrijska ministrica izrazila je zadovoljstvo suradnjom balkanskih zemalja i Europske unije posljednjih godina, što je rezultiralo ublažavanjem viznog režima s četiri balkanske zemlje.

Naime, EU je u travnju potpisao sporazum s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom kojim je snižena cijena tzv. schengenskih viza pa je poduzetnicima, studentima i novinarima ublažena i procedura dobivanja viza. Takav je dogovor postignut nakon što navedene zemlje prihvatile primiti nazad svoje ilegalne imigrante iz Europe. Sa Srbijom je međutim ostao na snazi stari vizni režim.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika