05.08.2007. / 09:50

Autor: Martina Čizmić

SJEĆANJE NA OLUJU

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao sjećanje na 5. kolovoza 1995. godine, kada je u vojno redarstvenoj akciji Oluja oslobođen Knin. Akcija je započela 4. kolovoza u pet sati ujutro. Tog dana hrvatske snage probile su crte razgraničenja na više pravaca, da bi uveče ušle u Sveti Rok. Time su hrvatske snage bile na svega nekoliko kilometara od Knina.

Ujutro su uše u Knin, a u podne je na kninsku tvrđavu postavljenja hrvatska zastava. Nakon toga uslijedilo je oslobađanje Gračaca, Benkovca, Kijeva, Plaškog, Korenice, Slunja i drugih mjesta. Posljednjeg dana akcije, 7. kolovoza, nakon predaje opkoljenih srpskih snaga na području Banovine, objavljeno je da je akcija završena. Oluja je trajala 84 sata. U tom je vremenu oslobođeno oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog teritorija. Eliminacijom srpske paradržave "SAO Krajine" srušena je ideja velike Srbije, projekt koji je dopirao do predgrađa Zagreba, Siska, Karlovca, Gospića i Zadra.

Okarakterizirana je kako jedna od najvažnijih vojnih pobjeda u hrvatskoj povijesti, a njome je Hrvatska dobila slobodu i potvrdila svoj opstanak na svjetskoj političkoj sceni. Prema službenim podacima poginulo je 174, a ranjeno 1430 pripadnika hrvatskih snaga.

Da bi akcija Oluja bila uspješna trebalo je pripremiti teren. Tako su joj prethodile akcije hrvatskih snaga u BiH kojima su tijekom 1994. godine zauzete uzvisine na Dinari i planini Šator, zbog kojih je Knin dospio u poluokruženje.

Hrvatska pobjeda tada je iznenadila mnoge u međunarodnoj zajednici. Predviđali su dugotrajni sukob, pa čak i hrvatsko poraz. Na kraju, Oluje je promjenila dotadašnje geopolitičke odnose na jugoistoku Europe i dovela do kraja rata. Hrvatske su vojne snage nastavile operacije i na zapadu BiH, a vojni porazi prisilili su Slobodana Miloševića na mirovne pregovore. Krajem 1995. godine u Daytonu, Hrvatska je povratila okupirano Podunavlje, a BiH je postala samostalna država s dva entiteta. Oluja je tako značila kraj agresije na Hrvatsku i BiH u kojoj su milijuni ljudi morali napustiti svoje domove, a deseci tisuća izgubili su živote.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika