08.08.2007. / 08:42

Autor: Marijana Zrinjski

NJEMAČKA

U zatvor zbog nijekanja holokausta

Predsjednik ogranka ekstremno desne Nacionalno-demokratske stranke Njemačke, Marcel Woell jučer je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog nijekanja holokausta.

Sud u hesenskom gradu Freiedbergu optužio je 24-godišnjeg Woella da je na jednom sastanku gradskog vijeća u ožujku ove godine tražio da se ukinu subvencije za izlete učenika u spomen muzeje koji tematiziraju nacionalsocijalistički teror i progon Židova. Tom je prigodom izjavio da se na tim izletima provodi ispiranje mozga u svezi s navodnim nacističkim terorom.

Sudac Markus Bange Woellove je istupe nazvao ciljanom provokacijom gradskog vijeća i zaključio da je Woell dovoljno politički iskusan da zna kakve će reakcije izazvati njegove riječi.
Odvjetnik Woela, Dirk Waldschmidt, koji je ujedno i potpredsjednik hessenskog NPD-a, proces protiv svog klijenta nazvao je pak lovom na vještice s ciljem "ušutkivanja političkog protivnika".

Inače nijekanje holokausta u Njemačkoj spada pod kažnjivo djelo širenja rasne i nacionalne mržnje, a za to je predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika