08.08.2007. / 16:45

Autor: Martina Čizmić

POPULACIJSKA POLITIKA

Od 1. siječnja više rodiljne naknade

Od 1. siječnja sljedeće godine početi će se primjenjivati model delimitiranja rodiljnih naknada, potvrdila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Još uvijek se ne zna koji će to model biti i hoće li se primijeniti na prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta ili na cijelu prvu godinu djetetova života.

Prema sadašnjem zakonu rodilje u prvih šest mjeseci primaju punu plaću. No, ukoliko je ona veća od 4200 kuna, ne dobivaju puni iznos nego maksimalno 4250 kuna. U drugih šest mjeseci taj maksimum iznosi 2500 kuna.

Delimitiranje rodiljnih naknada znači da bi žene za vrijeme rodiljnog dopusa primale punu plaću, bez obzira na njen iznos. Jadranka Kosor istaknula je da model treba prilagoditi fiskalnim mogućnostima države. Prema analizama, za provedbu delimitizacije trebalo bi u proračunu osigurati dodatnih 360 milijuna kuna.

Model će se primjenjivati do 1. siječnja na žene koje u tom trenutku budu na rodiljnom dopustu i na one koje će ga tek otvoriti.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika