10.08.2007. / 18:33

Autor: Marijana Zrinjski, Martina Čizmić

SUMNJIVA PRIVATIZACIJA KIM-a

Linić: "Očekujem spasioca Sanadera"

"Nije neobično da se ljeto koristi za odluke koje idu na štetu građana Hrvatske, odnosno hrvatskog gospodarstva. Sjetimo se samo prošlogodišnje afere Libubrnija koja je buknula u isto vrijeme kao i sada ova privatizacija karlovačkog KIM-a", rekla je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić koja je s kolegama Slavkom Linićem i predsjednikom karlovačkog ogranka stranke Dariom Jankovićem danas održala konferenciju za novinare povodom sumnjive privatizacije KIM-a, u središnjici SDP-a u Zagrebu. Naglasila je da kod prodaje KIM-a nisu bili ključni gospodarski kriteriji već isključivo politički. Osim prekida ugovora o prodaji tvrtke vrijedne 90 milijuna kuna zatražila je da se nađe kvalitetniji kupac koji će svježim kapitalom spasiti tu iscrpljenu firmu.

"Postavlja se pitanje za koga je KIM doista kupljen? Tvrtka Chemoderm iz Karlovca koja je kupila karlovačko poduzeće, točnije vlasnik te male tvrtke Ivan Šimić nema svježeg kapitala, nema tržišta na koje bi plasirao te proizvode i uopće se ne bavi prehrambenom industrijom". I u ovoj privatizaciji, kazala je isplivala su dva imena; Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju te ministar gospodarstva Branko Vukelić kojem se jučer za podršku tijekom kupnje KIM-a javno zahvalio Ivan Šimić. "Ministar je znači podržavao Šimićevu kupnju. Nakon ove afere slobodno se može postaviti pitanje nisu li Polančec i Vukelić znali i za sve slučajeve koji su otkriveni u akciji Maestro", dodala je Milanka Opačić te najavila kako će SDP početkom rujna, na saborskoj sjednici zatražiti političku odgovornost Polančeca. On je, kako tvrdi potpredsjednica najjače oporbene strane jučer lagao u jednoj televizijskoj emisiji kada je rekao da Šimić neće založiti dionice KIM-a kako bi nabavio novac za dokapitalizaciju. "On nema šta drugo založiiti! Polančec je svjesno lagao". Podsjetimo, vlasnik Chemoderme, male tvrtke sa dva zaposlena i spekulira se godišnjim prihodom od oko pet tisuća eura, je od Karlovačke banke dobio garanciju koja se temelji na zalogu dionica KIM-a, tvrtke vrijedne 90 milijuna kuna. Janković je izjavio kako ne mogu sumnjati u dobre Šimićeve namjere, no činjenica je da Šimić nema ni kadrova, ni tehnologije, ni razvojnog projekta te što je najvažnije niti novaca da sve to provede, za razliku od drugog zainteresiranog kupca, nizozemske tvrtke Danube Foods Group. Ta je tvrtka jučer pozvala Fond da još jednom razmotri svoju odluku s obzirom da su oni dali najbolju ponudu.

Iskusan Linić na kraju je cinično izjavio kako očekuje da će ovu aferu kao i obično riješiti spasioc Sanader. "On je svjesan nelogičnosti ove privatizacije i zato će sada tri mjeseca prije izbora ponovo spasiti Hrvatsku".

Istovremeno premijer Ivo Sanader na otvaranjau parkirnih garaža na zagrebačkom KBC-u Rebro, kratko je komentirao posljednji slučaj privatizacije. "Uskoro ću dobit izvješće o cijelom slučaju. No, odmah mogu reći da ne dolazi u obzir da netko jamči s dionicama KIM-a. To je praksa iz 90- godina koje smo se mi odrekli i koja se više ne provodiIna".

Inače, zbog medijskih natpisa o nezakonitoj privatizaciji, danas je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo od nadležnih tijela da provjere dokumentaciju vezanu za prodaju Karlovačke industrije mlijeka.

Predsjednik RH Stjepan Mesić, u emisiji "S predsjednikom uz kavu" zauzeo se da se Karlovačka industrija mlijeka (KIM) proda "onom tko će pomoći da mljekara profunkcionira". Ocijenio je da nije najbolje rješenje da se mljekara da onom tko se ne bavi mljekarstvom, već onom tko će pomoći da mljekara proradi, da se otvore nova radna mjesta te da kooperanti dobiju dodatni motiv za proizvodnju mlijeka.

Založio da se čitav slučaj istraži od početka, da nadležna tijela utvrde kuda je otišlo 40 milijuna maraka kredita kojim je Miroslav Kutle 90-ih opteretio KIM.

Pročitajte više o sramotnoj privatizaciji KIM-a.

Vezane vijesti

SAD zadržao kontrolu nad Svjetskom bankom

SAD zadržao kontrolu nad Svjetskom bankom

Svjetska banka izabrala je u ponedjeljak Amerikanca koreanskog podrijetla, zdravstvenog stručnjaka Jim Yong Kima, za svog novog predsjednika pa je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika