11.08.2007. / 08:56

Autor: Martina Čizmić

ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Pomoćnica ministrice Kosor pod istragom

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istražni zahtjev protiv Zdenke Ninić, zbog sumnje da je, dok je radila kao pravnica u Centru za socijalnu skrb Maksimir, zloupotrijebila položaj i ovlasti s ciljem stjecanja znatne imovinske koristi.

Pomoćnicu za obitelj ministrice Jadranke Kosor sumnjiči se, prema neslužbenim informacijama, da je 1999. neovlašteno dozvolila T. P. da proda stan u centru Zagreba za 175.000 tadašnjih njemačkih maraka, iako je stan bio u vlasništvu njegovih malodobnih kćeri te na taj način omogućila ocu da djeci otuđi sav novac. Prijeti joj kazna od jedne do deset godina zatvora. Ministrica Kosor najavila je njeno razrješenje čim je čula za istražni zahtjev.

Osumnjičena je i Marija Pavić, tadašnja ravnateljica Centra Maksimir, a sadašnja ravnateljica svih zagrebačkih centara, koja je kao nadležna osoba supotpisala rješenje o prodaji stana. Prema Obiteljskom zakonu, bez izričite dozvole Centra za socijalnu skrb, ni roditelji ne mogu prodavati imovinu koja glasi na djecu. Centar može izdati dozvolu za prodaju samo ako je novac potreban za liječenje djeteta, njegovo školovanje ili ako će se prodajom pouzdano znatno povećati vrijednost imovine. Prilikom izdavanju dozvole, Centar mora imenovati skrbnika za posebni slučaj za dijete, koji će u djetetovo ime pokrenuti žalbu ako se roditelj neće držati dogovora.

U ovom slučaju, Zdenka Ninić je kao pravnica pripremila rješenje o prodaji, ne imenujući djeci posebnog skrbnika. Iako je u rješenju bilo rečeno da nakon prodaje nekretnine otac svakoj od djevojčica mora kupiti manju nekretninu, on to nije učinio. Budući da nije bilo skrbnika koji bi branio djetetov interes, djeca nisu mogla podnijeti tužbu pa su tako su ostala i bez stana i bez novca.

Prijava o cijelom slučaju stigla je u USKOK prije nekoliko mjeseci, a on ju je proslijedio Državnom odvjetništvu, koje je prije nekoliko tjedana podnijelo izstražni zahtjev. Zdenka Ninić imenovana je na dužnost pomoćnice za obitelj 2004. nakon smjene prvoimenovanih pomoćnika Štefanije Bortek Knešaurek i Marijana Križića. Protiv njih dvoje vodio se kazneni postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti od 1997. do 2000., dok su bili čelni ljudi bivšeg Državnog zavoda za obitelj. Oboje su optuženi za trošenje desetaka tisuća kuna na službenim karticama, isplaćivanje 50 posto većih dnevnica te nabavljanje inventara po nevjerojatnim cijenama.

Nakon što je Zdenka Ninić imenovana za pomoćnicu Jadranke Kosor, otkrilo se da se protiv nje vodi kazneni postupak. O tom postupku nije obavijestila Vladu niti su ga pravne službe koje su obavljale provjeru otkrile. Riječ je bilo o postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog djela na štetu obitelji. Naime, svojem bivšem suprugu Ninić nije dopuštala da viđa dijete te je tvrdila da je bio nasilan. Suprug je u međuvremenu umro, a postupak je pao u zastaru.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika