Objavljeno u Nacionalu br. 613, 2007-08-13

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Milanović poništio učinke HNS-ove kampanje

BIRAČKA PODRŠKA Hrvatskoj narodnoj stranci prepolovila se u minulih sedam mjeseci, što je ugrozilo projekt 'Čačića za premijera'

TRPE I ŠUTE Radimir Čačić i Vesna Pusić odlučili su ne kritizirati posljednje istupe Zorana Milanovića jer ne namjeravaju odustati od strateške suradnje s SDP-omTRPE I ŠUTE Radimir Čačić i Vesna Pusić odlučili su ne kritizirati posljednje istupe Zorana Milanovića jer ne namjeravaju odustati od strateške suradnje s SDP-omPribližno stotinu dana prije održavanja parlamentarnih izbora vodstvo Hrvatske narodne stranke vrlo je zabrinuto. Sva istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da se od Nove godine prepolovila biračka podrška i s 12 pala nešto više od 6 posto glasova. Drugim riječima, ako vrlo brzo ne zaustavi, a zatim i obrnne aktualni negativni trend, optimistično najavljivana premijerska kampanja Radimira Čačića unaprijed će biti izgubljena. A vremena je sve manje, u što se mogu uvjeriti svi posjetitelji HNS-ovih web-stranica na kojima sat otkucava vrijeme do izbora: u ponedjeljak 13. kolovoza, točno u podne, do najavljene pobjede ostala su još svega 103 dana, 20 sati i 1 minuta.

“To i nije neka tajna, doista loše stojimo i pitanje je kako ćemo se oporaviti. U posljednja tri mjeseca SDP nam je odveo mnogo birača i obezvrijedio našu dosadašnju kampanju“, zabrinuto je prošlog četvrtka za Nacional govorio član vodstva HNS-a. Prema njegovim riječima, radi se o spletu okolnosti i događaja iniciranih bolešću i smrću Ivice Račana, a potom dolaskom Zorana Milanovića na čelo socijaldemokrata. Još u siječnju narodnjaci su bili sigurni kako će u predizbornoj kampanji Čačić dominirati nad Račanom i do studenoga HNS možda i u cijelosti približiti SDP-u. Ideja nije bila neosnovana jer su istraživanja pokazivala da i Sanader i Čačić kao premijerski kandidati imaju veću podršku nego Račan, i u redovima narodnjaka bili su uvjereni da mogu postati vodeća snaga lijevog centra.

“Sve je poremetila situacija oko Račana, jer u pripremi za izbore sve smo temeljili na Čačićevim prednostima u odnosu na bivšeg predsjednika SDP-a. Onda se još pojavio i Milanović kao novo lice u politici, što su birači prihvatili, i sva dotadašnja prednost se istopila. Na kraju je SDP kao kandidata za premijera istaknuo Ljubu Jurčića i tako dodatno amortizirao učinke koje je Čačić trebao postići, predstavljajući se kao vrhunski gospodarski stručnjak, sposoban da osigura ubrzani razvoj države“, smatra sugovornik Nacionala.



ZORANA MILANOVIĆA birači su spontano prihvatili, iako je politička nepoznanicaZORANA MILANOVIĆA birači su spontano prihvatili, iako je politička nepoznanica Prije nekoliko mjeseci pojavila se inicijativa za sklapanje saveza HNS-HSS-HSLS, koja je trebala oživjeti Čačićeve izglede da postane premijer. Već tada je bilo jasno kako HNS definitivno zaostaje za SDP-om i da je izlaz u okupljanju stranaka centra. Interna istraživanja biračkog tijela, koja je provela jedna agencija iz Londona, pokazala su da koalicija HSS-HSLS ima male izglede za postizanje dobrog izbornog rezultata. Dio HSS-ova vodstva tada je predložilo sklapanje predizborne centrističke koalicije, koju bi predvodio Čačić. Kako bi izbjegli dominaciju narodnjaka, htjeli su podjelu izbornih jedinica u omjeru pet prema pet. Čačiću se ideja svidjela, posebno uzme li se u obzir da je još u ljeto 2005. predlagao sličnu koaliciju.

U međuvremenu su se okolnosti promijenile i u HNS-u će biti zadovoljni osiguraju li mandate za 15 zastupnika. Posljedice odustajanja sada su jasne svima u HNS-u. Predizborne ankete daju im malo više od šest posto glasova, a osim III. izborne jedinice, gdje se nalazi Čačić koji obećava čak pet zastupnika, u svim ostalim teško mogu izvući više od po jednog člana u idućem saborskom sazivu. Neki suradnici varaždinskog župana misle da je ovo njegova posljednja premijerska kampanja i da ga ne zanima ni jedan drugi položaj u vladi. Kad bi pobijedio, preuzeo bi položaj premijera, ali ako izgubi, radije će ostati na položaju varaždinskog župana nego biti potpredsjednik vlade za gospodarstvo, vjeruju Čačićevi suradnici iz Vraždina.

ĐURĐA ADLEŠIĆ I JOSIP FRIŠČIĆ, vođe  koalicije HSLS-HSSĐURĐA ADLEŠIĆ I JOSIP FRIŠČIĆ, vođe koalicije HSLS-HSS Vesna Pusić također priznaje da je posljednjih nekoliko mjeseci SDP potpuno preuzeo prevlast na lijevom centru. Potkraj prošlog tjedna iz Jelse, gdje se nalazi na godišnjem odmoru, u razgovoru za Nacional iznijela je svoje viđenje uzroka koji su doveli do sadašnje situacije. «U pitanju su dva trenda, prvi, sve su veće šanse za pobjedu lijevog centra, i drugi, unutar njega glasovi su se prelili u korist SDP-a. To je trend, a naš glavni interes je pobjeda lijevog centra pri čemu je razumljivo da želimo i dobar rejting HNS-a”, smatra Vesna Pusić. Unatoč zamjetnom padu HNS-ova rejtinga, Vesna Pusić smatra da će izborni rezultati u velikoj mjeri ovisiti o predstojećoj kampanji. Zato će već potkraj kolovoza najpoznatiji članovi stranke koje će predvoditi ona i Radimir Čačić, započeti izravnu kampanju s biračima. To znači česte odlaske u manje sredine i skupove na kojima se okuplja pedesetak ljudi, i onda u razgovorima s njima pokušava iznijeti stranačka strategija. Drugi dio kampanje čini akcija “Od vrata do vrata“, samo što ubuduće građane kod kuća neće posjećivati isključivo Vesna Pusić nego još nekoliko poznatih zastupnika HNS-a. Ovo bi trebao biti način povratka izgubljenih glasova, koji su od proljeća otišli SDP-u. Vesna Pusić prihvaća tezu prema kojoj se to desilo nakon Milanovićeva preuzimanja socijaldemokrata, a ima i objašnjenje sadašnjeg trenda:

“Ne mogu detektirati Milanovićev politički profil jer je on i dalje uglavnom nepoznat. Zoran Milanović novo je lice u politici za kojim su čeznuli birači SDP-a i lijevog centra, i u toj privlačnosti treba gledati njegov dosadašnji uspjeh, a ne u stavovima koje iznosi. On ne registrira svoje stavove i to je njegova prednost. Ljudi su u Milanoviću projecirali svoje želje kako treba izgledati predvodnik SDP-a, i on je to iskoristio. To je temelj njegove popularnosti, što se može pokazati kao prednost jer mu daje dovoljno vremena da definira svoje ciljeve“, objašnjava Vesna Pusić. I ona je potvrdila kako su u HNS-u svjesni da je SDP posljednjih mjeseci stekao znatnu prednost, ali odbila je odgovoriti na pitanje znači li to da HNS odustaje od borbe za vođenje iduće vlade. Strateški cilj je osvajanje 15 do 20 mandata, a narodnjaci ostaju uvjereni kako njihovo sudjelovanje u izvršnoj vlasti osiguralo brži ekonomski razvoj Hrvatske, i godišnji gospodarski rast od barem sedam posto.

Premda je već nekoliko godina vidljivo kako jedan od glavnih problema HNS-a leži u tome da osim Čačića i Vesne Pusić nemaju ni jednog dužnosnika koji ima širu podršku javnosti, predsjednica HNS-a tvrdi suprotno. Prema njezinim riječima, birači odlično prihvaćaju Dragutina Lesara, Alenku Košišu Čičin-Šain, Jozu Radoša i Andru Vlahušića, a tek malo manje poznati su Pero Lučin i Josip Posavec. Uz nekolicinu regionalnih i lokalnih čelnika ovo su kadrovi koji bi trebali u sto dana realizirati kampanju “Čačića za premijera“.

Iz razgovora s HNS-ovim dužnosnicima može se naslutiti i to da, unatoč savjetima nekih provladinih komentatora, ne namjeravaju odstupiti od savezništva sa SDP-om. Smatraju kako su u protekle dvije godine stranku i ideološki i kadrovski profilirali kao opoziciju HDZ-u, i biračima bi bilo nemoguće objasniti zašto sada mijenjaju saveznike. To je i glavni razlog zašto su se suzdržali kritiziranja posljednjih Milanovićevih izjava o ustašama ili izraženoj skepsi u krivnju Ante Gotovine. Premda bi napadom na SDP možda mogli vratiti dio glasova uvjerenih birača ljevice, haenesovska šutnja pokazuje da im je važnije zadržati saveznika s kojim će, ako lijevi centar osvoji natpolovičnu većinu, morati formirati vladu.

Kako je propao trojni savez

Premijerske izglede Radimira Čačića trebao je oživiti savez Narodnjaka s HSS-om i HSLS-om. Ideja od prije nekoliko mjeseci propala je jer se svemu najprije - tvrdi Nacionalov izvor iz HNS-a - suprotstavila Vesna Pusić, a ubrzo zatim i Josip Friščić i Božidar Pankretić. HNS-ova predsjednica je u lošim odnosima s Đurđom Adlešić i njih dvije teško mogu zajedno nastupati, a Friščić i Pankretić radije će osvojiti nekoliko mandata nego proći bitno bolje, ali biti podređeni Čačiću. Naposljetku se s propašću te ideje pomirio i Radimir Čačić, i u intervjuu Vjesniku eksplicitno izjavio da je moguća isključivo poslijeizborna koalicija triju stranaka. Sada će u HNS-u biti zadovoljni ako osiguraju 15 saborskih mandata nakon izbora. Da se kojim slučajem formirao centristički trojni savez, mogli bi računati i na dvostruko više zastupnika u Hrvatskom saboru.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika