18.08.2007. / 14:44

Autor: Martina Čizmić

HRVATSKA - SLOVENIJA

Peterle: Umjesto arbitraže može i "svjedok"

Alojz Peterle, zastupnik u Europskom parlamentu i kandidat na izborima za slovenskog predsjednika ove jeseni rekao je da rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije ne mora nužno biti arbitraža, nego i "svjedok" koji bi potvrdio dogovor između dviju strana.

On već duže podržava angažiranje treće strane te se zauzima za diskretniju ulogu predsjednik u vanjskoj politici. Peterle smatra da svojim javnim nastupima predsjednik može pridonijeti da se slabo ozračje među državama popravi, ali da on ne bi javnost prerano obavještavao o tajnim namjerama.

Zagreb i Ljubljana bi trebali dogovoriti kako otvorena pitanja rješiti "po etapama". Peterle napominje da treba paziti kako se ne bi ponovila priča sa sporazumom Drnovšek-Račan. Taj je sporazum doživio veliku potporu u vanjskopolitičkom odboru slovenskog parlamenta, na u Hrvatskoj je odbijen. Zato Peterle smatra da je potrebno pripremiti političke podloge za rješenja koja će imati vjerodostojan završetak.

U slučaju da postane predsjednik Peterle ima sadržajna rješenja koja bi mogla pomoći u rješavanju otvorenih pitanja, ali o njima ne želi unaprijed govoriti u javnosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika