25.08.2007. / 08:41

Autor: Nina Tomljanović

OVISNOST O DROGAMA

Istra i dalje najkritičnija po broju liječenih ovisnika

Prema broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika, na prvom je mjestu još uvijek Istarska županija s 525 ovisnika na 100.000 stanovnika. Slijede Zadarska županija s 492 liječena ovisnika, te Zagreb s 440 ovisnika na 100.000 stanovnika

Prošle godine je u Hrvatskoj od predoziranja preminulo 85 ovisnika. Najčešći uzrok smrti bilo je predoziranje heroinom, 27 ovisnika a slijede predoziranje opijatima, njih 17 ovisnika te metadonom, 17 ovisnika.

Voditeljica Službe za prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dr. Marina Kuzman tvrdi, a informaciju prenosi Borka Cafuk u članku posvećenom problemu ovisnosti u hrvatskom društvu, da heroinska ovisnost više ne raste epidemijski.

Najnoviji podaci UN-ovog Odjela za droge i kriminal pokazuju da u svijetu ima oko 200 milijuna ovisnika o psihoaktivnim drogama, odnosno oko pet posto svjetske populacije u dobi od 15 do 64 godine starosti. U Hrvatskoj je protekle godine u svim službama za prevenciju ovisnosti o opojnim drogama i izvanbolničko liječenje registrirano 66.716 posjeta. Prema podacima HZJZ-a, u nas je liječeno 6.128 muškaraca i 1.300 žena, od čega najveći broj u dobi od 25 do 29 godina starosti.

Prema broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika, na prvom je mjestu još uvijek Istarska županija s 525 ovisnika na 100.000 stanovnika. Slijede Zadarska županija s 492 liječena ovisnika, te Zagreb s 440 ovisnika na 100.000 stanovnika.

Dr. Marina Kuzman napominje da je kod nas svega 0,5 posto heroinskih ovisnika zaražen HIV-om a taj se niski postotak već godinama bitno ne mijenja. Međutim, upozorila je, čak 46,2 posto ovisnika bilo je zaraženo hepatitisom C, a 15,5 posto hepatitisom B.

"Pametni" lijek za heroinske ovisnike uskoro u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u tijeku registracija "pametnog" lijeka za heroinske ovisnike kojeg ovisnici neće moći zlorabiti jer njegovim ubrizgavanjem u venu nastupa apstinencijska kriza.

Riječ je o američkom lijeku Suboxonu koji uz aktivnu supstancu buprenorfin, koja smanjuje želju za opijatima, sadrži i naloxon, koji je opijatski antagonist, a zbog njegovog brzog dolaska u mozak prilikom fiksanja ovisnik upada u krizu, kazao je voditelj Referentnog centra za ovisnosti o drogama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Slavko Sakoman.

Terapija Suboxonom, zbog nemogućnosti njegove intravenske zlouporabe, mogla bi značajno smanjiti rizik od različitih infekcija kao što su HIV ili hepatitis, smatra Sakoman. Nedavna ispitivanja pokazala su da je odvikavanje buprenorfinom tri puta kraće nego metadonom, te da su i krize puno blaže. Buprenorfin duže djeluje pa je pacijent "stabilan" 48 sati, dok se kod metadona djelovanje smanjuje i prije isteka 24 sata. Osim toga, djelovanje buprenorfina čini mozak bistrijim i stimuliranijim za mentalne aktivnosti, a utvrđen je i njegov blagi antidepresivni učinak.

Sakoman očekuje da će se Suboxon, koji je u širokoj primjeni u Europskoj uniji i SAD-u, iduće godine naći i na besplatnoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Dodaje međutim da, iako će biti na prvoj liniji farmakoterapijskog liječenja, Suboxon ipak neće u potpunosti potisnutu dosadašnju metadonsku terapiju, jer neki ovisnici bolje reagiraju na metadon.

 

 

Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika