27.08.2007. / 08:25

Autor: Marko Biočina

SANADER-JANŠA

Arbitraža u Haagu, nova granica do 2009.

Nakon jučerašnjeg sastanka na Bledu premijeri Hrvatske i Slovenije Ivo Sanader i Janez Janša službeno su potvrdili kako će se granični spor između tih dvaju zemalja rješavati pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Predmet spora biti će neutvrđena granična crta na moru, ali i neke još neusklađene kopnene točke. To su tok rijeke Dragonje u Istri, zaseoci Mlini, Škudelini, Snežnik, Sveta Gera i Sveti Martin na Muri.

Oba premijera naglasila su kako za ovaj dogovor imaju mandat i potporu ostalih političkih stranaka u svojim državama. Sudeći po nekim sličnim slučajevima koje je sud u Haagu rješavao u prošlosti, granica bi trebala biti poznata do 2009. godine.

Osim o granici, Sanader i Janša su razgovarali i o ostalim otvorenim pitanjima između Slovenije i Hrvatske, kao što je problem Ljubljanske banke, nuklearne elektrane Krško i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Dogovoreno je kako se ti problemi neće rješavati u paketu tako da rješavanje jednog ne bi bilo uvjetovano rješavanjem nekog drugog pitanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika