27.08.2007. / 10:31

Autor: Nina Tomljanović

SARAJEVO

Dodik:''Ne plašim se sankcija međunarodne zajednice''

"Nije protudaytonsko ponašanje ako tražim da se vratimo izvornom Daytonu i da se RS vrati ono što joj je po tome pripalo. U fazi smo razgovora o reformi ustava i sasvim je normalno da o tome postoje različita mišljenja", izjavio je Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske kazao je kako se ne plaši mogućih sankcija međunarodne zajednice najavivši uz to kako će odlučno ustrajati na trenutačnim političkim stajalištima uključujući odbijanje prenošenja ovlasti s entiteta na razinu države Bosne i Hercegovine. "Nije protudaytonsko ponašanje ako tražim da se vratimo izvornom Daytonu i da se RS vrati ono što joj je po tome pripalo. U fazi smo razgovora o reformi ustava i sasvim je normalno da o tome postoje različita mišljenja", izjavio je Dodik.

Prošloga tjedna je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak oštro upozorio Dodika da neće dopustiti da on svojim izjavama potkopava stabilnost BiH. Prije toga je u nekoliko navrata premijer RS kazao kako je taj entitet ''trajna a BiH privremena kategorija" te je doveo u vezu rješavanje statusa Kosova s opstankom BiH kao države.

Dodik je, odgovarajući na upozorenje Visokog predstavnika, kazao kako se međunarodna zajednica u BiH danas ponaša kao što su to neki činili u vrijeme bivše Jugoslavije "kažnjavajući zbog verbalnog delikta uhićenjem".

"I dalje mislim da je RS trajna i neupitna", ponovio je Dodik ranije stajalište dodajući kako isključivo od ljudi koji žive u tom entitetu ovisi "gdje će se on nalaziti"."Možda se to nekome ne sviđa no tako je", smatra Dodik.

On je najavio kako će u budućim kontaktima ignorirati zamjenika Visokog predstavnika, američkog diplomata Raffija Gregoriana kojega je optužio da poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića "promovira u ajatolaha" tretirajući ga najutjecajnijom osobom među Bošnjacima.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika