27.08.2007. / 14:27

Autor: Nina Tomljanović

DOGOVOR NA BLEDU

Sanader: ''Dobio sam puno priznanje oporbe"

Predstavnike oporbenih stranaka o dogovoru koji je jučer na Bledu postigao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, danas je izvijestio premijer Ivo Sanader. Nakon sastanka Sanader je izjavio da je od oporbenih čelnika dobio puno priznanje za ono što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku te da sve hrvatske parlamentarne stranke pokazuju visok stupanj političke odgovornosti kada je riječ o nacionalno važnim pitanjima.

Premijer Sanader je dodao da su predstavnici svih stranaka pokazali visok stupanj političke zrelosti.

Predstavnici slovenskih stranaka danas su održali sličan sastanak, koji će s premijerom Janšom također pokušati postići nacionalni konsenzus oko rješavanja graničnih otvorenih pitanja.

Premijeri Hrvatske i Slovenije su, osim dogovora da rješenje sporova potraže pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, dogovorili formiranje komisije koja bi trebala utvrditi točke uz granicu na moru oko kojih još postoje neusklađena stajališta.

Sanader je kazao da je riječ o najboljim stručnjacima obiju strana koji su na istim slučajevima radili tijekom 2001. i tijekom devedesetih godina, dodavši da komisija "neće odražavati nikakvu političku intenciju".

''Dogovoreno je i formiranje zajedničke komisije koja bi trebala pripremiti okvir za Međunarodni sud pravde u Haagu, koji bi se prije usvajanja trebao naći pred vladama i parlamentima obiju zemalja, a potvrđeno je i načelo da bivše republičke granice iz vremena Jugoslavije ostaju granice novih država'', kazao je Sanader dodavši da bi probleme oko nuklearne elektrane u Krškom kroz bilateralne razgovore trebali riješiti nadležni hrvatski i slovenski ministri.

Na novinarski upit hrvatski premijer nije želio komentirati izjavu slovenskog ministra vanjskih polova Dimitrija Rupela da Hrvatska i Slovenija imaju 19 spornih graničnih točaka. "Sve ćemo prepustiti stručnjacima", rekao je Sanader dodajući da sa slovenskim premijerom nije govorio o broju spornih točaka.

Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a pregovore Sanadera i Janše nazvao je velikim korakom naprijed. "Politički je jaka poruka da pozicija i opozicija u Hrvatskoj i Sloveniji pokušavaju naći konsenzus oko toga. To je zaista jamstvo dobrosusjedskih odnosa", ocijenio je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a je također kazao da su hrvatske stranke konsenzusom utvrdile da je riječ o dobrom putu kojim i dalje treba ići. "Ako sličan stav donesu pozicija i opozicija u Sloveniji to je zaista povijesni iskorak", ustvrdio je Jakovčić.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović također je pozdravio napredak u razrješavanju graničnih sporova sa Slovenijom. Ocijenio je da su problemi koji se moraju riješiti političke naravi te da će o njima u konačnici odlučivati politika. "Ono o čemu treba odlučiti komisija je primarno političko pitanje o kojemu se stručnjaci ne mogu dogovoriti i odgovornost će morati preuzeti političari", rekao je Milanović.

Ipak ocijenio je da su problemi koji se moraju riješiti političke naravi te da će o njima u konačnici odlučivati politika. "Ono o čemu treba odlučiti komisija je primarno političko pitanje o kojemu se stručnjaci ne mogu dogovoriti i odgovornost će morati preuzeti političari", kazao je Milanović.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika