28.08.2007. / 10:19

Autor: Nina Tomljanović

NOVA ISTRAGA U FONDU

Polovica imovine HFP-a pronevjerena

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je od Fonda za privatizaciju još jednu provjeru svih privatizacija gdje elaborati o pretvorbi nisu sadržavali svu imovinu tvrtki koje su se prodavale.

Kako piše Večernji list, procjenjuje se da zbog izostavljanja pojedinih nekretnina ili komada zemljišta čak 50 posto imovine tvrtki koje su prodavane nije bilo evidentirano u elaboratima o pretvorbi. Na taj način se smanjivala vrijednost poduzeća, odnosno cijena koju novi vlasnik treba platiti.

Kasnije bi novi vlasnici svoja poduzeća uglavnom bez ikakvih teškoća upisivali u zemljišne knjige kao vlasnike svih nekretnina. Nepravilnosti su registrirane kada bi novi vlasnici tražili bankovne kredite nudeći kao jamstvo hipoteku na tom zemljištu. U tom procesu banke traže elaborate o pretvorbi, i bez njih ne odobravaju kredite.

Ako su pretpostavke o tome polovica imovine pretvorenih i prodanih poduzeća promijenila vlasnika ispod stola točne, Državno odvjetništvo će u narednom periodu imati pune ruke posla.

Državno odvjetništvo uspjelo je 'pogurati' prijedlog da zakon kojim se stječe povjerenje u zemljišne knjige ne stupi na snagu već sada, nego tek 2010. godine.

Da je povjerenje u gruntovnicu stupilo na snagu, upisi u zemljišne knjige bili bi neupitni i više ne bi bilo nikakve koristi od kontrole nekretnina, koju sada od Fonda traži Državno odvjetništvo. Prema svemu sudeći, u takvim slučajevima će ipak biti moguće vratiti imovinu državi, kad u Fondu doista detaljno prekontroliraju takve spise.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika