28.08.2007. / 16:12

Autor: Goran Jurić

OSIJEK

Šišljagić traži jeftinije rješenje za gradnju dvorane

Osječki gradonačelnik Anto Đapić na današnjoj novinskoj konferenciji odbacio je nagađanja da je u projektu izgradnje nastavno-sportske dvorane "Gradski vrt", po modelu javno-privatnog partnerstva, koji je povod spora i razlaza gradske koalicije HSP-HDSSB, bilo mogućnosti za bilo kakve malverzacije te je istaknuo da je riječ o projektu koji je vrijedan njegove ostavke i njegova odlaska s te dužnosti. Đapić je najavio da će do 3. rujna, kada se održava sjednica Gradskog vijeća, riješiti svoj status.

Projekt izgradnje dvorane dobio je potporu Vlade, "čije su ga stručne službe detaljno proučile i usuglasile s modelom sufinanciranja zakupnine za dvoranu", dodao je Đapić.

"Vlada je analizirala cjelokupni projekt, kao i Agencija za nadzor projekata javno-privatnog partnerstva, i ni u jednoj fazi nisu bile moguće nikakve malverzacije, niti je netko o tome imao ikakvih primisli", kazao je Đapić odbacivši, kako je rekao, "sve kvalifikacije i ocjene koje idu u tome smjeru".

Na sastanku sa Sanaderom, održanom u Osijeku krajem lipnja, razmatrana je mogućnost da grad preuzme dio kredita, a drugi dio država. Premijer tu opciju nije prihvatio jer Vlada podupire gradnju dvorana po modelu javno-privatnog partnerstva.

Osvrćući se na jučerašnji poziv predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića državnim institucijama da zbog ovoga projekta u Osijeku aktiviraju antikourpcijski program, Đapić je istaknuo kako i on također poziva državne institucije da dođu u Gradsko poglavarstvo, kazavši da "ako je i jedan posao bio transparentan, razvidan i čist do krajnjih granica, onda je to ovaj".

Odbacio je i jučerašnju Šišljagićevu izjavu da su on i premijer Sanader dogovarali rušenje osječke gradske vlasti kazavši da bi to bilo isto kao kada bi sam podnio zahtjev za vlastitom smjenom.

Projekt koji je trebao osigurati dvoranu u kojoj bi se održavale utakmice svjetskog rukometnog prvenstva 2009. prema Đapiću bi se morao riješiti do 3. rujna kako konzorcij Sprt Stadianet ne bi odustao od čitavog projekta.

Komentirajući tvrdnje čelnika HDSSSB-a da ugovor o čuvanju povjerljvosti podataka o tom projektu prikriva preuveličanu vrijednost dvorane, član Poglavarstva Tone Papić kazao je kako se taj ugovor odnosi na čuvanje intelektualnog vlasništva, odnosno dokumentacije konzultantskih kuća koje su sudjelovale u projektu. Ugovorom se ne zabranjuje objava sadržaja ugovora, već natječajne dokumentacije, koja se može dobiti na uvid, ali ne i objavljivati ili kopirati. Bitni financijski podatci i struktura troškova nisu tajna, rekao je Papić.

Budući da je Šišljagić u nekoliko navrata ustvrdio kako još nije dobio na uvid 10 ključnih dokumenata o tom projektu, Tone Papić, član Poglavarstva, je kazao kako Šišljagić "sustavno laže i obmanjuje javnost" jer je, kako tvrdi, "imao sve dokumente", ali da on ne može izmisliti one koji ne postoje, ili one za koje Šišljagić samo pretpostavlja da postoje.

Nakon Đapićeve konferencije i predsjednik HDSSB-a i osječki dogradonačelnik Vladimir Šišljagić održao je konferenciju za novinare na kojoj je objavio kako se traže drukčiji modeli za financiranje izgradnje dvorane, te da su neki od njih znatno jeftiniji od modela javno-privatnog partnerstva. Mogućnost kreditnog zaduženja grada na iznos od 240 milijuna (koji bi nakon 10 godina grad s kamatama stajao 320 milijuna kuna) Šišljagić je utvrdio u kontaktima s bankarima. Ova ponuda je 484 milijuna kuna jeftinija od modela gradnje dvorane po modelu javno-privatnog partnerstva za koje se zalaže Đapić.

Na pitanje novinara od kojih je poslovnih banaka dobio financijske pokazatelje za mogućnost drugačijeg načina financiranja gradnje dvorane, Šišljagić nije dao konkretan odgovor kazavši kako "u to ne bi ulazio, jer to nije predmet tiskovne konferencije", ali da to nikoga ne sprječava da "kod bilo koje banke provjeri te podatke", ponovivši da je podatke dobio "od bankara".

Šišljagić nije htio odgovoriti niti na pitanje znači li ovaj potez da HDSSB neće poduprijeti gradnju dvorane po modelu javno-privatnog partnerstva na sjednici Gradskog vijeća, rekao je samo da se trenutačno traži najbolje rješenje za grad.

Vezane vijesti

U Glavaševom naručju

U Glavaševom naručju

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izvijestio je danas u Osijeku kako je stranci pristupilo 24 člana HDZ-a, među kojima su četiri dosadašnja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika