31.08.2007. / 15:07

Autor: Dean Sinovčić

Extra zona

Bože čuvaj Hrvatsku od filmskih zvijezda i traljavih novinara

Pregled prvog i drugog dana 64. filmskog festivala u Veneciji Nacionalovog reportera Deana Sinovčića koji će za Extru svakodnevno izvještavati što se događa iza kulisa

Filmski festival u Veneciji, inače najstariji u konkurenciji Berlina i Cannesa, otvoren je u srijedu uvečer po 64. puta. Ali ono što mu je zajedničko s ostala dva velika festivala jest da za otvorenje rijetko kada odaberu vrhunski film. Isto se dogodilo ovog puta, britanski film «Okajanje» je osrednji, ništa posebno, i u njemu Keira Knightley glumi Ceciliu, djevojku zaljubljenu u Robbiea (James McAvoy) u koga je zaljubljena i njezina 13-godišnja sestra. Kada ih mala ulovi u seksualnom činu, pošizi i prijavi ga policiji tvrdeći da ga je vidjela kako ševi njezinu vršnjakinju. Jadan Robbie završi u zatvoru, a kako se radnja filma odvija 1935. godine, puste ga van nakon četiri godine i presele ga u vojsku jer je počeo rat. Ljubav još traje, a sestra bi se sad ispričala, ali ne ide to tek tako. Kako ide, vidjet će te uskoro hrvatskim kinima. Nakon svečanog otvaranja otišli smo na još svečaniju večeru koja se održala u montažnom objektu na plaži ispred hotela Excelsior na Lidu. Na ulazu sam odmah banuo na Vanessu Redgrave i njezinu kćerku Joelyn Richardson, poznatu iz serije «Nip/Tuck». Kako je na večeri bilo užasno sparno, Vannesa Redgrave je otišla nakon 10 minuta, usput ju je ispraćao i Franco Nero. Čak 1200 uzvanika smjestilo se u montažnom objektu gdje se nudilo svega, od talijanskih specijaliteta na bazi tjestenine, preko ribe pa do mesnih specijaliteta. U gomili uzvanika bilo je bitno naći gdje je stol s glumcima, što nije bilo teško jer su se mnogi, kao slučajno šetali oko stola sa Keirom Knightley. Prošetao sam i ja, da bi vidio kako izgleda njezin novi dečko Rupert Friend. Ako ona ima malo kilograma, on ima još manje, tako da pristaju jedan drugome. Osiguranje ih je štitilo od svih pokušaja fotografiranja, tako da su svi odahnuli nakon što su oko 23.45 njih dvoje otišli na spavanje ili što već. Tada je krenula zabava, vatromet je sve potpalio, a ja sam shvatio da prekrasna Rosamund Pike, glumica iz filma «Slom» koji gledamo u našim kinima, hoda sa Joeom Wrightom, redateljem filma «Okajanje». Tada se pokazalo da je James McAvoy, bez obzira što je glumio u filmu «Posljednji škotski kralj» za koji je Forest Whitaker dobio Oscara ove godine, sasvim normalan, te smo popričali o svemu i svačemu. Pored nas su se šetali Eli Roth, redatelj filma «Hostel», Ruper Everett, i drugi, a zbog totalno nesnosne vrućine, sve je završilo već oko jedan iza ponoći.
Možda i bolje, jer sam u četvrtak ujutro već od 8.30 gledao film «Far North» sa Michelle Yeoh i Seanom Beanom a odmah zatim i «Sleuth» sa Michaelom Caineom i Judeom Lawom. U 12.30 slijedila je konferencija za novinare za film «Sleuth» gdje se za Hrvatsku čulo kada je izvjesni kolega Šimundža pitao Lawa, Cainea i redatelja Kennetha Branagha namjeravaju li doći u Hrvatsku. To lako izluđuje ostale novinare jer zamislite da svatko tijekom 25-minutne konferencije pita ekipu iz filma namjeravaju li doći u Tadžikistan, Španjolsku, Irsku, Crnu Goru i tako dalje. Uglavnom, Caine je, s primjesom cinizma, rekao «svi dolazimo, čujem da su tamo cijene nekretnina porasle».
Utjehu sam našao u Michelle Yeoh, u četvrtak poslijepodne, koju sam intervjuirao za film «Far North». Nema veze što film nije Bog zna što, ona je prelijepa iako je prešla 40. godinu, iz pristojnosti nećemo reći kada. Lako njoj kada joj je zaručnik Jean Todt, jedan od šefova Ferrarija. A tek što je brbljava i nasmijana… Odmah nakon nje intervjuirao sam i Seana Beana, čuvenog Boromira iz filma «Gospodar prstenova» koji je veliki nogometni navijač Sheffield Uniteda koji sada igra u drugoj ligi. Osim što je poznat glumac, velik je zavodnik, iza sebe ima tri braka ali je u intervjuu rekao kako ne može reći da je upoznao žene.
Onaj tko je upoznao žene je sigurno George Clooney, čiji novi film «Michael Clayton» gledam u četvrtak kasno uvečer. U petak na njegovoj konferenciji čekam pitanje o tome kada dolazi u Hrvatsku. Bože spasi Hrvatsku.

Fotogaleriju pogledajte na nacionalovom web-u.

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika