31.08.2007. / 19:56

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Njemačka policija uhitila Srbina Željka Vrljanovića optuženog za zločin nad civilima

Na temelju tjeralice Intepola koju je raspisala hrvatska policija pod optužbom za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Novske, njemačka policija uhitila je 39- godišnjeg Srbina Željka Vrljanovića, izvijestili su mediji u Dokumentacijsko-informativnom centru "Veritas" u Beogradu, koji su tu vijest saznali od obitelji.

Zrakoplovom iz Beograda, Vrljanović je putovao sa suprugom, sinom i kćerkom preko Muenchena u Orlando na Floridi, gdje je obitelj dobila američko državljanstvo. Prema riječima ravnatelja "Veritas" Save Štrpca, a što su objavili beogradski elektronički mediji, on se iz Republike Srpske prije devet godina odselio u SAD. Rodom je iz sela Borovca kod Okučana i "početkom rata 1991. godine izbjegao u Banju Luku", kazao je Štrbac.

Po njegovim riječima, početkom kolovoza Vrljanović je s obitelji iz Floride prvi puta došao na dopust u Banju Luku, gdje mu živi otac i rodbina i prigodom dolaska također je presjedao u Muenchenu no nije imao problema. Pri povratku na Floridu let iz Muenchena je bio odložen i putnici su prebačeni u hotel, gdje ga je uhitila njemačka policija na temelju međunarodne tjeralice koju je Hrvatska za njim raspisala u studenom 2006. godine.

U centru Veritas kažu i da su "njegova supruga i djeca u petak nastavili put u SAD, a on je zadržan u ekstradicijskom pritvoru" i dodaju kako on "nije bio evidentiran na popisu precesuiranih za ratne zločine koji je hrvatsko Državno odvjetništvo sačinilo 2004. godine". Po Štrpčevim riječima, obzirom da se istim putem preko Munchena i Beograda vraćao u SAD može se zaključiti da je Interpolova tjeralica za njim raspisana u međuvremenu, što znači da procesuiranje Srba za ratne zločine u Hrvatskoj još nije završeno.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika