01.09.2007. / 11:13

Autor: Nina Tomljanović

ORUŽJE

Na snagu stupa novi zakon o oružju

Ovim novim zakonom predviđeno je uvođenje neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dopuštenog oružja, što znači da svi oni koji takvo oružje predaju neće zbog toga odgovarati

Danas je na snagu stupio novi Zakon o oružanju usuglašen s evropskim standardima, a najveća je novost da se ponovo uvodi tzv. legalizacija oružja. To znači da građani mogu legalizirati dopušteno oružje u razdoblju od šest dana kada novo zakon stupi na snagu, a to mogu učiniti bez prilaganja dokaza o podrijetlu te bez zakonskih sankcija.

Ovim novim zakonom predviđeno je uvođenje neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dopuštenog oružja, što znači da svi oni koji takvo oružje predaju neće zbog toga odgovarati. U MUP-u objašnjavaju kako je namjera novog zakona da svi oni koji se žele riješiti ilegalnog oružja slobodno nazovu policiju, koja će potom stručne i osposobljene osobe poslati da ga preuzmu.

U Hrvatskoj osim legalnog i ilegalnog oružja još postoji 38,700 komada oružja koje nose policajci, dok je u policijskim skladištima pohranjeno još 54.146 komada. Prema podacima Programu za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP), Hrvatska vojska ima 260,698 komada vatrenog oružja. Dio oružja, prijašnjih godina, iz vojnih i policijskih skladišta znao je završiti na ilegalnom tržištu te je upotrijebljen u profesionalnim likvidacijama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika