Objavljeno u Nacionalu br. 616, 2007-09-03

Autor: Željko Rogošić

GALERIJA

Tri tisuće eksponata predstavlja nepoznatu Dalmatinsku zagoru

JOŠKO BELAMARIĆ, Iva Sudec, ministar Božo Biškupić, Vesna Kusin i Marko GrčićJOŠKO BELAMARIĆ, Iva Sudec, ministar Božo Biškupić, Vesna Kusin i Marko Grčić'Dalmatinska zagora - nepoznata zemlja“ jedan je od najvećih do sada ostvarenih muzeoloških projekata u Hrvatskoj, a u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori upravo je otvorena izložba sa čak tri tisuće eksponata, na četiri etaže i 3500 četvornih metara prostora predstavlja nepoznate i rijetko viđene različite artefakte koji prikazuju život Dalmatinske zagore od prapovijesti do danas. Projekt je nastao na poticaj ministra kulture Bože Biškupića.

“Prikupljenom građom iz 103 arheološka, gradska i zavičajna muzeja, sakralnih zbirki i franjevačkih samostana, crkava s cijelog područja, privatnih zbirki i depoa predstavlja se regija od Zrmanje i Krke do Neretve, kroz sva povijesna razdoblja i sve segmente gospodarskog, socijalnog i kulturnog bića“, istakla je ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin, glavna urednica izložbe. Devedeset posto materijala na izložbi do sada je neobjavljeno i nepoznato čak i stručnjacima. Urednik kataloga enciklopedijskog formata od oko 900 stranica sa 600 fotografija je novinar i publicist Marko Grčić, u izradi su surađivala čak 73 stručnjaka, povijesničara, arheologa, arhitekta, etnologa, književnika i likovna umjetnika, dok je izuzetno atraktivni postav izložbe osmislio arhitekt Mario Beusan. Katalog izložbe donosi tri povijesna razdoblja Zagore, srednji vijek, mletačko i tursko doba i 19. i 20. stoljeće, te prati i pet tematskih cjelina - duhovnu kulturu, jezik i književnost, oblike tradicijske kulture i narodnih običaja i vjerovanja, materijalnu i nematerijalnu spomeničku baštinu, te protagoniste moderne umjetnosti, glazbe, kazališta, suvremene književnosti, sve do fenomena Thompsona i “Glumaca u Zagovozdu“.

Uz Vesnu Kusin, urednik izložbe i glavni šef projekta je Joško Belamarić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. “Izložba ispravlja pogrešne predodžbe da je Dalmatinska zagora povijesno i kulturno zaostalo, jalovo, krševito, pasivno i siromašno područje Hrvatske, tek s folklornim identitetom, nešto potpuno različito od urbane dinamike susjednih razvijenih primorskih gradova", rekao je Belamarić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika