05.09.2007. / 13:03

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE O ŠTETNOSTI MOBITELA

Mobiteli ne utječu na zdravlje

Nakon višegodišnjeg proučavanja, finska studija Procjene rizika po zdravlje od uporabe mobilnih komunikacija nije otkrila nikakve dokaze da je zračenje mobilnih uređaja štetno za ljudsko zdravlje.

Istraživanja su počela 2004. godine kako bi utvrdili točnost podataka koji su izneseni u nekim ranijim izvješćima.

Stručnjaci su proveli testiranja na uzorcima stanica, životinjama i ljudima. Proučavani su i matematički modeli, ali niti u jednom primjeru nisu otkrili štetnost utjecaja mobitela na subjekt.

Znanstvenici su se fokusirali na utjecaj radio-frekvencijskih elektromagnetskih polja na nervni sustav i osjetilne organe kod ljudi. Poseban je naglasak stavljen na utjecaj zračenja na djecu i maloljetnike. Na kraju su Finci zaključili kako nema štetnog utjecaja.

Studija je provedena u suradnji Finskog instituta za radno zdravstvo, Uprave za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Tehnološkog sveučilišta Tampere, Tehničkog istraživačkog centra te Sveučilišta u Kuopiju, Turkuu i Helsinkiju. Finska fundacijska agencija za tehnologije i inovacije Tekes bila je glavni financijer studije, a sufinancirale su ju tvrtke Nokia, Elisa, Sonera Mobile Networks i Finnet Networks.

Vezane vijesti

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Naoružani napadač otvorio je vatru s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae u subotu rano ujutro i pritom ubio jednu osamnaestogodišnjakinju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika