09.09.2007. / 12:49

Autor: Nina Tomljanović

HSS

Friščić: ''Stanje u poljoprivredi je alarmantno''

Predsjednik HSS-a Josip Friščić naglasio je kako je stanje alarmantno te kako će se crne slutnje o uvozu hrane do kraja godine za više od dvije milijarde dolara još i pogoršati te kako se poljoprivredna strategija Vlade i ministarstva raspala

Vodstvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) je na konferenciji za novinare održanoj na 15. međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu upozorili na, kako su kazali, alarmantan rast uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Taj se uvoz u sedam mjeseci ove godine popeo na milijardu i 157 milijuna dolara što je, kažu u HSS-u, 12 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić naglasio je kako je stanje alarmantno te kako će se crne slutnje o uvozu hrane do kraja godine za više od dvije milijarde dolara još i pogoršati te kako se poljoprivredna strategija Vlade i ministarstva raspala.

Bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretnić upozorio je na to da je Hrvatska postala veliki uvoznik vina, a posebno na "enorman uvoz svinja".

Nekada se uvoz svinjskog mesa mogao predočiti kolonom svinja dugom kao od Zagreba do Rijeke, oko 168 kilometara, a sadašnji je toliki da bi ta kolona bila duga čak 312 kilometara, kao do Zemuna, kazao je Pankretić.

''Hrvatska je poput susjednih zemalja trebala zabraniti izvoz pšenice. Umjesto toga, u srpnju je, iako se znalo da će pšenica poskupjeti, izvezeno 60 tisuća tona po cijeni od kunu i 40 lipa po kilograma, čime je netko ostvario ekstraprofit od 40 posto'', izjavio je Friščić.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika