11.09.2007. / 08:52

Autor: Nina Tomljanović

NJEMAČKA

Uklanjaju semafore kako bi smanjili prometne nesreće

Gradonačelnik Bohmeta Klaus Goedejohann je kazao da će u području koje svaki dan koristi 13.500 automobila, vozači i pješaci imati jednaka prava

Od petka će u njemačkom gradiću Bohmeta nestati sva prometna signalizacija. Naime, gradsko vijeće tog gradića odlučilo je da je najbolji način za poboljšanje cestovne sigurnosti uklanjanje svih semafora i znakova obveznog zaustavljanja iz središta grada. Gradsko vijeće također smatra da bi time olakšali život pješacima te da bi smanjili broj prometnih nezgoda.

Gradonačelnik Bohmeta Klaus Goedejohann je kazao da će u području koje svaki dan koristi 13.500 automobila, vozači i pješaci imati jednaka prava.

Čitavu zamisao o uklanjanju signalizacije u cilju povećanja sigurnosti u prometu, nazvanu "Zajednički prostor", osmislio je nizozemski prometni stručnjak Hans Monderman, a podupire je i Europska unija, koja će platiti polovicu od ukupno 1,2 milijuna eura troškova uklanjanja semafora i prometnih znakova u Bohmteu.

Koncept stručnjaka za promet već se primjenjuje u gradiću Drachtenu na sjeveru Nizozemske i zasad pokazuje veliku uspješnost, jer je broj prometnih nezgoda značajno opao.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika