11.09.2007. / 18:55

Autor: Martina Čizmić

AFERA VRBANI

Voda na Vrbanima zdravstveno neispravna, smjenjen dr. Čulig

Povjerenstvo Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi utvrdilo je na temelju analitičkih podataka da je pitka voda u zgradama u naselju Vrbani 3 u Zagrebu zdravstveno neispravna.

Na većini mjerenih mjesta utvrđene su povišene vrijednosti mineralnih ulja u vodi za piće, no oni koji su pili tu vodu ne bi trebali očekivati nikakve štetne učinke. Povjerenstvo je zaključilo da vodu u ulazima I, J, K i L ne bi trebalo upotrebljavati za piće, već samo kao tehničku vodu za sanitarije.

Istaknuli su da su koncentracije mineralnih ulja nađene u vodi višestruko niže od onih koje izazivaju prve blage štetne učinke. Dodatnim pretragama utvrđeno je da je u vodi bilo tragova etilbenzena, ksilena i povremeno toulena.

Zbog toga što na vrijeme nije prepoznao i koordinirao rad stručnih službi u rješavanju problema pitke vode na Vrbanima 3, razrješen je dužnosti ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba dr. Josip Čulig.

Njega je na sjednici razriješilo Upravno vijeće, a kao v.d. ravnatelja Zavoda imenovalo je dr. Tihomira Majića. Čulig nije bio prisutan na sjednici, ali je dostavio pismeno očitovanje u kojem je istaknuo da se ne smatra odgovornim.

On smatra da je za cijeli slučaj odgovoran Gradski ured za zdravstvo jer je on mjerodavan za sanitarnu inspekciju.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika