21.09.2007. / 08:40

Autor: Marko Biočina

DOKAZ KVALITETE VODE

Građani Vrbana ogorčeni Bandićevom "solidarnošću"

Gradonačelnik Milan Bandić jučer je popio tri čaše vode iz hidranta ispred zgrada u zagrebnačkim Vrbanima kako bi dokazao da je voda u Zagrebu pitka, te da su analize Zavoda za javno zdravstvo te Vodoopskrbe i odvodnje pokazale da je voda na svih osam vodocrpilišta zdravstveno ispravna. No, građani iz tog kvarta nisu pozitivno prihvatili njegovu "solidarnost" već su mu poručili. "Kojeg vraga pijete iz hidranta? Dođite u naše stanove, pa popijte vodu iz slavine!! Ili još bolje, dođite živjeti u Vrbane, pa pijte zagađenu vodu i tuširajte se u njoj godinu dana!". Ogorčeni stanari loše su reagirali i na Bandićev poziv da se dođu kupati u njegovu kupaonicu, dok se ne završi uzimanje uzoraka vode iz osam zgrada. "Svi se prema nama ponašaju kao prema klaunovima. Tvrtke nam nude kupnju aparata s vodom, a na autobomilima nalazimo letke privatnih liječničkih ordinacija koji nas pozivaju da dođemo na pregled".

Zagrebački gradski čelnici tvrde kako je u slučaju onečišćenja vode mineralnim uljima u zagrebačkom naselju Vrbani 2 sve učinjeno po proceduri, u medijima se pojavio dokument koji dokazuje kako je Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje za onečišćenje znao još prije godinu dana.

Radi se o dopisu koji je Nada Brkljačić, načelnica odjela sanitarne inspekcije 30. listopada 2006. uputila Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. U dopisu se navedene institucije obavještavaju kako će u budućnosti spomenuti gradski ured od investitora zahtijevati da se u budućnosti pri ispitivanju uzoraka vode za piće odredi i koncentracija mineralnih ulja.

U dopisu se navodi kako je „odluka o proširenju ispitivanja mineralnih ulja donesena radi brojnih prijava građana i dokazanih značajnih prekoračenja vrijednosti MKD mineralnih ulja u posljednje vrijeme u novoizgrađenim stambenim i stambeno-poslovnim građevinama na nekoliko različitih lokacija u gradu Zagrebu“. Ovaj dopis dokazuje kako je Gradski ured za zdravstvo dugo vremena znao za onečišćenje vode, ali nije poduzeo gotovo ništa. Šostar s druge strane tvrdi kako on osobno nije znao za onečišćenje sve do 15. srpnja 2007. godine.

Zasad je još nepoznat izvor onečišćenja, ali je moguće da su ga uzrokovale reciklirane cijevi koje su ugrađene u sporne zgrade, o čemu je već pisao Nacional.hr.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika