22.09.2007. / 10:22

Autor: Martina Čizmić

IZBORI

Vlada neće ozakoniti neradnu nedjelju

"Rad nedjeljom trebao bi biti više plaćen, korektno evidentiran, a kontrola evidencije mora biti jednostavna. Sankcije za poslodavce moraju biti takve da poslodavac poštuje sva pravila rada nedjeljom i praznikom", smatra SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić.

Iako se o zakonu koji bi odredio neradnu nedjelju govori još od 2004. godine izgleda da ni ova Vlada neće udovoljiti zahtjevima Crkve i sindikata. Objasnili su da više nema vremena za donošenje tako važnog zakona, smatraju da ne bi ni bilo pametno donositit ga uoči izbora.

Nakon brojnih rasprava i pokušaja postizanja kompromisa između vlade, sindikata, poslodavaca i Crkve, još uvijek nema zajedničkog dogovora. U Banskim dvorima krivnju za nedonošenje zakona prebacuju na socijalne partnere. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček rekao je da Vlada čeka da se svi socijalni partneri dogovore oko prijedloga zakona koji bi bio trajan i koji će jasno regulirati plaćanje za rad nedjeljom.

Sindikati podsjećaju da je Gospodarsko-socijalno vijeće još prošle godine prihvatilo prijedlog Zakona o trgovini koji predviđa rad svih trgovina nedjeljom pet mjeseci u godini od 8 do 13 sati. Upravo zato Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati traže od Vlade da u proceduru uputu tu veriju usaglašenog zakona prije izbora. Prema njemu trgovine bi nedjeljom radile tijekom turističke sezone od lipnja do rujna te u prosincu. Ostalih sedam mjeseci nedjeljom bi bile zatvorene.

U Vladi se brane da iza te odluke ne stoje svi sindikati. Predsjednica Saveza Ana Knežević rekla je da će Sindikat trgovine uoči izbora objaviti oglas kojim će pozvati birače da ne glasuju za stranku koja podržava rad trgovina nedjeljom. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da je najbolje da se taj zakon donese nakon izbora. Smatraju da ima puno važnijih pitanja od rada trgovina nedjeljom.

Premijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić rekao je da SDP ne podržava zabranu rada nedjeljom, nego se zalaže za reguliranje rada u okviru radnog zakonodavstva. "Rad nedjeljom trebao bi biti više plaćen, korektno evidentiran, a kontrola evidencije mora biti jednostavna. Sankcije za poslodavce moraju biti takve da poslodavac poštuje sva pravila rada nedjeljom i praznikom", smatra Jurčić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika