24.09.2007. / 12:38

Autor: Nina Tomljanović

FRANCUSKA

Sarkozy razmatra mogućnost povratka u zapovjedništvo NATO-a

Sarkozy koji se zalaže za bolje odnose s Amerikom kaže da "Francuska može preuzeti svoje mjesto (u zapovjednoj strukturi) tek ako bude mjesta" za francuske dužnosnike

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u intervjuu što su ga objavili New York Times i International Herald Tribune kazao da će Francuska razmotriti mogućnost povratka u NATO-ovo zapovjedništvo pod dvama uvjetima, a jedan je da francuski dužnosnici moraju dobiti važniju ulogu u zapovjednoj strukturi, a drugi je taj da Sjedinjene Države moraju prihvatiti razvoj europskog obrambenog sustava.

U intervjuu je Sarkozy inzistirao na potrebi jačega kažnjavanja Irana zbog njegova spornog nuklearnog programa.

U zadnje vrijeme francuski dužnosnici su dali naslutiti da Francuska razmišlja o povratku u integriranu vojnu strukturu NATO-a. Od 1949. godine kada je osnovan Sjeveroatlanski savez, Francuska je članica NATO-a, ali je general Charles de Gaulle 1966. godine povukao svoje snage iz NATO-ove integrirane vojne strukture, odbio je francuske snage staviti pod NATO-ovo zapovjedništvo i u Francusku primiti NATO-ove baze.

Odnosi Francuske i SAD-a su godinama trpjeli zbog te odluke. Sarkozy koji se zalaže za bolje odnose s Amerikom kaže da "Francuska može preuzeti svoje mjesto (u zapovjednoj strukturi) tek ako bude mjesta" za francuske dužnosnike.

Sarkozy traži i europski obrambeni sustav. "Napredak u odnosu na europski obrambeni sustav postavio bih kao uvjet za povratak u integrirano zapovjedništvo, a od američkih prijatelja tražim razumijevanje za to. Europa sposobna da se nezavisno obrani ne bi bila opasnost za Amerikance već prednost", tvrdi francuski predsjednik.

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirak već s43e pokušao vratiti u NATO-ovo zapovjedništvo, ali službeni je Washington odbio tadašnje francuske uvjete.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika