25.09.2007. / 08:05

Autor: Marina Biluš

EKSKLUZIVNO

Samoubojstvo Ivana Biškupa povezano s kamatarima

Varaždinski biznismen, vlasnik Autobusnog prometa Varaždin i Croatia Busa ubio se zbog lihvarskih dugova

Samoubojstvo varaždinskog poduzetnika Ivana Biškupa, koji je prošlog četvrtka pronađen obješen u svojoj kući, vrlo je vjerojatno povezano s kamatarskim dugovima. Prema neslužbenim informacijama Ivan Biškup, vlasnik Autobusnog prometa Varaždin (AP) i Croatia Busa, ubio se jer nije mogao podnijeti pritisak velikih dugova u koje je zapao šireći svoj autobusnoprijevoznički posao. Biškup je inače poznat po tome što je 90-ih kupio AP i zagrebački Croatia Bus te je postao najmoćniji čovjek autobusnog prijevoza u Hrvatskoj kupivši većinske udjele u još dvije tvrtke - Šibenik transu i Autobusnom poduzeću Imotski. Biškupovi poznanici s kojima je Nacional neslužbeno razgovarao tvrde kako je Biškupa upravo preuzimanje ovih posljednjih dviju tvrtki te namjera da kupi i Čazmatrans dovela do velikih financijskih problema zbog kojih je bio primoran plaćati goleme kamate na novac koji je za ta preuzimanja posudio od varaždinskih lihvara.

Navodno je upravo jedan od njih, inače poznat kao lokalni moćnik i poduzetnik, Biškupa prvo nagovarao na kupnju novih poduzeća radeći za njega “financijsku konstrukciju” preuzimanja i obećavajući mu novčanu pomoć za njih. No, kako tvrde Nacionalovi izvori, kada su poslovi završeni taj je Varaždinac od Biškupa tražio povrat pozajmljenog novca uz masne kamate. Prema nekim informacijama Biškup mu je na koncu bio dužan oko 60 milijuna kuna. Navodno je bio dužan i drugima kod kojih je, priča se, posuđivao novac kako bi vratio dio duga svom najvećem vjerovniku. Varaždinci pričaju kako je prije nekih dva mjeseca jedan kamatar na gradskom korzu mahao fotokopiranim potvrdama o pozajmnicama koje mu je potpisao Biškup. Na danas pokojnog Biškupa njegov je glavni kamatar navodno vršio pritisak uz pomoć vlasnika jedne zaštitarske tvrtke, a nakon njegova samoubojstva varaždinski kamatari gradom su pustili glas da se poduzetnik ubio zbog bračnih problema kako bi pažnju skrenuli sa svojih mutnih poslova.

Biškupov suradnik Nacionalu je rekao kako on jest bio u teškim financijskim problemima, ali i da je imao dosta imovine i nekretnina pa situacija i nije bila toliko bezizlazna. Spas od problema Biškup je navodno pokušao naći planirajući podići kredit od preko 10 milijuna eura u nekoj švicarskoj banci. Navodno je dan prije samoubojstva trebao ondje otputovati kako bi kredit i realizirao, no kako si je sljedećeg jutra oduzeo život, mnogi smatraju da ga je na taj čin na koncu natjeralo to što u Švicarskoj nije dobio novac na koji je računao.

Vezane vijesti

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika