25.09.2007. / 13:42

Autor: Marko Biočina

BUDIMPEŠTA

Mađari potpuno legalizirali prostituciju

Nakon što je krajem 1999. godine djelomično legalizirala prostituciju, Mađarska je odlučila dovršiti taj proces uvođenjem poduzetničkih dozvola za prostitutke. Na taj način prostitutkama se omogućava da postanu svoj posao registriraju kao legalan biznis, što uključuje plaćanje poreza i svih ostalih doprinosa.

Prostitucija je u Mađarskoj dozvoljena samo na određenim lokacijama daleko od crkvenih i obrazovnih objekata, te uz obavezne zdravstvene kontrole. Procjenjuje se kako se u mađarskoj „seks industriji“ u vidu prostitucije i pornografije godišnje obrne više od milijardu dolara. Pomoću novog zakona vlasti očekuju kako će znatan dio tog novca preusmjeriti u državni proračun, ali i uvesti strogu kontrolu u tu djelatnost.

Ipak, stručnjaci predviđaju kako je upitno koliki će biti interes prostitutki za potpunu legalizaciju svog posla. Za sada se za izdavanje dozvole prijavilo više od 500 prostitutki, što je još uvijek zanemariv broj s obzirom da ih u Mađarskoj prema procjenama ima više od 9 tisuća. Zbog velikog broja stranih turista koji upravo radi legalne prostitucije posjećuju Mađarsku tijekom ljetne turističke sezone taj broj je duplo veći.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika