27.09.2007. / 16:17

Autor: Marijana Zrinjski

SPLIT

Počinju vojne vježbe NATO-a

"Hrvatsko domaćinstvo skoroj NATO-ovoj vojnoj vježbi potvrda je da Sjevernoatlantski savez prepoznaje hrvatske rezultate te da Hrvatsku želi vidjeti u NATO-u", rekao je ministar obrane Berislav Rončević na današnjem obilasku pet brodova francuske ratne mornarice koji su danas stigli u Split, a koji će sudjelovati u vježbi NATO-a "Noble Midas 07". 

Ministar je odbacio prigovore nekih nevladinih organizacija koje govore da će tijekom vježbe doći do ekološkog onečišćenja. Brodovi na nuklearni pogon, tvrdi, neće ulaziti u hrvatski dio Jadrana, a na vježbovnim gađanjima na moru i na kopnenim poligonima upotrebljavat će se neeksplozivna streljiva. "Iz zapovjedništva NATO-ova stožera, potvrđeno je da tijekom vojne vježbe neće biti borbene uporabe zrakoplova, raketnih sustava i topništva, te da će se bojna gađanja obavljati na poligonima na kojima to inače radi Hrvatska vojska", kazao je. Streljiva, kalibra 50 mm, koristit će se na otoku Žirju, a pješačko naoružanje na poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, dok će većina aktivnosti biti u međunarodnim vodama Jadrana.

Zapovjednik Tonnarrea (Groma) kapetan bojnog broda De Vigouroux d'Arvieu, rekao je pak da će njegov brod biti zapovjedni, te da će s njega komodor Hinden i njegov stožer zapovjedati NATO-ovom vježbom "Noble Midas 07", koja će se od 1. do 12. listopada održati u akvatoriju srednjega i južnog Jadrana, u međunarodnim vodama, te na vojnim poligonima u Slunju, Kninu, Zemuniku i Divuljama.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika