28.09.2007. / 14:50

Autor: Marijana Zrinjski

HSP KRITIZIRA HAAG I VLADU

HSP za referendum o prekidu suradnje s Haagom

Hrvatska stranka prava sutra će u Saboru zatražiti hitan prekid suradnje s Haaškim sudom kao i promjenu Ustavnog zakona o suradnji s haškim tribunalom.

Uz to će pokrenuti i potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma o suspenziji Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom i prekidu suradnje s njim. Peticiju će se moći potpisati u svim gradovima i većim mjestima u Hrvatskoj.

Najavio je to danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj središnjici stranke predsjednik HSP-a, Anto Đapić koji se pridružio oštrim kritikama jučerašnje presude "vukovarske trojke", ali kritika nije štedio ni vladajuću stranku koja je, kako kaže, svojom politikom djelomično odgovorna za ovakav ishod suđenja.

"Osim što je ovo sramotna odluka Haaškog suda, presuda ima šire implikacije, to je poraz hrvatske politike". Izjave predsjednika Stjepana Mesića u kojoj je izrazio ogorčenje presudom, te najava premijera Ive Sanadera da će Vijeću ujedinjenih naroda uputiti prosvjedno pismo, nazvao je simboličnim činovima i "potezima zakašnjele pameti".

"Četiri godina nisu učinili ništa da očuvaju dignitet Domovinskog rata, već su svojom bezrezervnom suradnjom s Haaškim sudom i dodvoravanjem Međunarodnoj zajednici napraviti to da su Hrvati sada glavne zvijezde Haaga". Hrvatska, nastavlja, nije koristila ni ono što je legalno smjela i mogla učiniti da zaštiti generale i što im sam haaški sud odobrava. Presuda je šokantna, ali ne i iznenađujuća. Volio bih da smo bili u krivu kada smo govorili da je Haag politički sud, no činjenice sada potvrđuju našu tezu, kao i strani povjesničari i osobe koje su bile tijesno s njime povezane poput bivše glasnogovornice Haškog tužiteljstva Florence Hartmann koji nemaju veze sa Hrvatskom, ali uočavaju kukavički stav Hrvatske naspram Haaga, kao i činjenicu da je sud politički i pravedan cilj".

Mi više, nastavlja, nemamo koga izručiti Haagu, čak se i na hrvatskim sudovima sudi našim generalima. "Šokantno je što su naši generali u Hrvatskoj dobili višu kaznu od srpskih agresora. Činjenica je da je Ovčara najveći pokolj Hrvata nakon Blaiburga, ali o tome nitko tako ne govori. Haag je počeo s Hrvatom, generalom Tihomirom Blaškićem, a vjerojatno će i završiti s Hrvatom", zaključio je Đapić. Dodao je i kako suđenja "vukovarskoj trojci", kao i hrvatskim generalima, nisu bila dovoljno medijski popraćena, a to, nagađa, nije bilo slučajno.

HSP dobio novi članicu

HSP-ovu pristupnicu danas je ispunila Jadranka Cigelj, prvi haški svjedok i žrtva srpske agresije. "O učlanjenju u HSP razmišljala sam već godinama. Pratim tu stranku i primjećujem da ona ne mijenja stavove kao neke druge koje u predizborno vrijeme pričaju jednu priču, a kasnije okreću ploču". Jadranka Cigelj, bivša predstojnica Vladina ureda za udruge, javnosti je najpoznatija po sukobu sa svojom bivšom šeficom ministricom Jadrankom Kosor.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika