01.10.2007. / 18:07

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Dogovoren sastanak stanara Kupske ulice, Grada Zagreba, HEP-a i izvođača radova

Nalaze vještaka o stanju sigurnosti kuća u Kupskoj ulici Košta još nije dobila, ali je najavila da kada ih dobije, da će ih provjeriti stručnjaci te da će od odgovornih prije useljenja zatražiti sanaciju kuća

Sastanak predstavnika stanara Kupske ulice, Grada Zagreba, HEP-a i izvođača radova Tehnike i Conexa održat će se u srijedu u 12 sati u Gradskom poglavarstvu, na kojem će se pokušati nagodbom, bez tužbe naplatiti potraživanja, izvijestila je danas Doris Košta, odvjetnica oštećenih stanara.

Košta je istaknula je da će pokušati naplatiti potraživanja od investitora HEP-a, izvođača radova Tehnike i Conexa te tvrtke koja je obavljala nadzor. "Ne uspijemo li mirnim putem, već u ponedjeljak podnijet ću tužbu zagrebačkom Općinskom sudu za naknadnu štete te zatražiti privremenu blokadu računa tih tvrtki radi osiguranja naplate", kazala je odvjetnica.

Nalaze vještaka o stanju sigurnosti kuća u Kupskoj ulici Košta još nije dobila, ali je najavila da kada ih dobije, da će ih provjeriti stručnjaci te da će od odgovornih prije useljenja zatražiti sanaciju kuća.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar izjavio je danas da se stanovnici porušene Kupske ulice sigurno još do kraja tjedna neće moći vratiti u svoje domove. Obavljaju se geomehanička ispitivanja, a tek nakon dobivenih svih nalaza o sigurnosti tih kuća za stanovanje moći će se priključiti infrastruktura i stanovnici vratiti, kazao je Šostar te dodao da se u svoje kuće vraćaju stanari okolnih ulica - Plitvičke, Sutlanske i Galovačke. Naveo je da je njima opasnost prijetila od dizalice, te da je jučer demontiran južni, a danas će biti sjeverni kran.

Šostar je kazao da je u hostelu u Remetincu smješteno još 60-tak ljudi, a 25 ih je smješteno kod rodbine i prijatelja. Za stanovnike Kupske 9, koja je urušena, tvrtka Conex unajmila je dva stana u koje je smjestila tri obitelji.

Upitan što je sa zahtjevom odvjetnice Košte da se za 11 najugroženijih obitelji nađe primjeren smještaj u gradskim stanovima ili da im Grad platiti najamninu u unajmljenim stanovima Šostar je rekao da Grad ne može dodijelit stanove, jer za to nema zakonske mehanizme. Stoga je Grad odvjetnicu Koštu uputio da se obrati investitoru i izvođačima radova.

Šostar je također rekao da odvjetnica Košta mora dobiti rezultate svih obavljenih vještačenja u Kupskoj ulici, a da ih na uvid mora dobiti i Grad Zagreb.

Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo danas je obišao Zagrebačku aveniju u kojoj je jučer puknula cijev i poplavila podvožnjak i rekao da je tamo cijev puknula zbog starosti te da su je danas zamijenili čeličnom. Dodao je da je Kvaternikovoj ulici građevinska inspekcija zabranila gradnju. Gradonačelnik Bandić na upit novinara u Poglavarstvu izjavio da građevinska inspekcija nije u nadležnosti Grada, ali da bi trebali bolje surađivati te dodao da je inspekcija najavila oštrije mjere.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika